Aktuelno iz kulture

Opera "Služavka gospodarica" izvedena u Kolarcu

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2021

-

22:40

Opera "Služavka gospodarica" izvedena u Kolarcu
Opera "Služavka gospodarica" izvedena u Kolarcu - Copyright FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

veličina teksta

Aa Aa

Opera "Služavka gospodarica" kompozitora Ðovanija Batiste Pergolezija (1710-1736) izvedena je večeras u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, gde je nagrađena višeminutnim aplauzima publike.

U operi koju režira Vladan Ðurković, Sara Ristić igra Serpinu, Andrija Sekulić Uberta, a Uroš Milojević, odnosno Jovan Živković Vesponea, dok ih prati klaviristkinja Valentina Kostandinović.

Publika u Kolarcu imala je priliku da uživa u upečatljivim nastupima izvođača, njihovoj raspoloženoj i žovijalnoj izvedbi komične opere, za koju je nenametljiv a funkcionalni dizajn svetala i scenografiju uradila Magdalena Vlajić. Soliste je priremala Dragana Radaković.

Izvođenjima "Služavka gospodarica" u Beogradu i 27. decembra u Šabačkom pozorištu privodi se kraju projekat "Young at Opera", kroz koji je 65 operskih umetnika iz Bugarske, Crne Gore i Srbije imalo priliku da stekne scensko iskustvo i profesionalno se usavrši.

Projekat je počeo produkcijom "Služavke gospodarice" kompozitora Ðovanija Paizijela (1740-1816), koja je igrana 2018. godine, dok je 2019. godinu obeležila premijera opere "Džumbus" kompozitorke Milice Ilić na tekst Jovana Stamatovića Karića, u odvojenim režijama Natalije Stanković i Patrika Lazića.

Pauza 2020. godine prekinuta je serijom koncerata u okviru letnjeg "Operosa" festivala, a ovog decembra Pergolezijevom "Služavkom gospodaricom" okončava se projekat. "Young at Opera" je projektno partnerstvo fondacije Operosa, Kolarčeve zadužbine i Opštine Herceg Novi, uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura