Aktuelno iz kulture

Novosadski Kaleidoskop kulture predstavlja nesvakidašnje umetničke postavke u nedelji primenjene umetnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/09/2023

-

12:00

Novosadski Kaleidoskop kulture predstavlja nesvakidašnje umetničke postavke u nedelji primenjene umetnosti
Instalacija Srce - Copyright V.Veličković

veličina teksta

Aa Aa

Manifestacija "Kaleidoskop kulture" će od 18. do 24. septembra pretvoriti novosadski Distrikt u mesto koje će, zahtevajući interakciju, pružiti publici novo iskustvo umetnosti, dok u kulturne stanice dolaze velika imena domaće dizajn scene.

Pionirka u polju digitalnih tehnologija i umetnosti Miljana Komad autorka je interaktivne skulpture "Srce" koja je visoka pet i široka tri metra i biće postavljena 23. septembra, "zbog dimenzija biće vidljiva iz svih delova Distrikta", kaže se u saopštenju.

"Ovim radom sam želela da materijalizujem ono o čemu se priča od kako je postala civilizacija – o ljubavi i o nekom u našem srcu. Ova interaktivna skulptura bi bila materijalizovani način da se vizualizuje nešto što pokreće svet - ljubav", navela je Komad. 

F. Petronijević

 

Kako je najavljeno, istog dana biće otvorena "prva izložba o jednom industrijskom nasleđu - Distriktu, koja neće biti klasična dokumentarna postavka, koja prikazuje samo hronološki istorijske događaje, već takođe ostvaruje interakciju sa publikom, predstavljajući i lične priče i arhivu Novosađana i Novosađanki".  

Multimedijalna izložba i stalna postavka "Duh mesta - prvi vek Distrikta“ tematizuje prostor Distrikta kroz vreme, i u šest faza "od osnivanja fabrike, preko drugog svetskog rata i NATO bombardovanja, do Evropske prestonice kulture, nastoji preslikati turbulentnost, progres, promene, tragične sudbine, haos, nadu i kakofoniju jednog vremena".

Kulturne stanice će tokom nedelje primenjene umetnosti ugostiti imena domaće dizajnerske scene kakva su Slavimir Stojanović Futro i Goran Edi Tadić.

Privatna arhiva

 Slavimir Stojanović Futro 

"Kako učiniti svoj brend vidljivim i prepoznatljivim, zašto je dizajn ključan u svemu tome, saznaćete na predavanju i radionici Tadića 'Make the logo bigger - kreiranje vidljivog brenda, koja će otvoriti nedelju primenjene umetnosti 19. septembra (20:00), u Kulturnoj stanici Rumenka", kaže se u saopštenju. 

Stojanović će održati motivaciono stend-ap predavanje "Šta sve čovek treba da uradi da bi uopšte", 22. septembra (20:00) u Kulturnoj stanici Eđšeg, u okviru nedelje primenjene umetnosti na šestom Kaleidoskopu kulture, najavili su organizatori. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura