Aktuelno iz kulture

Sećanje na Miju Aleksića, legendu domaće kinematografije, povodom stogodišnjice njegovog rođenja

Komentari

Autor: Jugoslovenska kinoteka

18/09/2023

-

15:49

Sećanje na Miju Aleksića, legendu domaće kinematografije, povodom stogodišnjice njegovog rođenja
Sećanje na Miju Aleksića, legendu domaće kinematografije, povodom stogodišnjice njegovog rođenja - Copyright Prinstscreen YouTube/Oktobar Film

veličina teksta

Aa Aa

Stogodišnjica rođenja velikana srpskog glumišta Mije Aleksića (1923-1995) biće obeležena tokom septembra i oktobra različitim programima Jugoslovenske kinoteke u Beogradu i Kulturnog centra "Mija Aleksić"u Gornjem Milanovcu.

Retrospektiva opusa jednog od naših najpopularnijih glumaca počinje 26. septembra u Kinoteci u sali "Makavejev", kada će na dve besplatne projekcije biti prikazana muzička komedija "Pusti snovi“ (1968) u režiji Soje Jovanović, digitalno restaurisana u okviru projekta A1 Kinoteka.

U naredna dva dana u istoj sali, a od 29. septembra do 1. oktobra u Muzeju kinoteke u Kosovskoj 11 biće prikazano ukupno 12 filmova različitih žanrova u kojima je Mija Aleksić plenio talentom i za komične i za dramske role. Među njima su „Na mesto, građanine Pokorni!“ (1964) Radivoja Lole Đukića, „Čovek iz hrastove šume“ (1964) Miodraga Miće Popovića, „Skupljači perja“ (1967) Aleksandra Saše Petrovića, „Varljivo leto ’68“ (1984) Gorana Paskaljevića…

Plakat

 

U septembru u Gornjem Milanovcu, a 17. oktobra u Kinoteci biće postavljena nova, dopunjena dokumentarna izložba o Miji Aleksiću, koja je priređena 2013. povodom 90. godišnjice njegovog rođenja i od tada proputovala region. Autor izložbe je Boban Stefanović, urednik programa Kulturnog centra „Mija Aleksić“.

Izložba obuhvata i lične predmete i nagrade Mije Aleksića, koji će od sledeće godine biti deo njegovog legata u Jugoslovenskoj kinoteci.

Sada već tradicionalna manifestacija „Dani Mije Aleksića“ biće održana od 26. septembra do 10. oktobra u Kulturnom centru koji od ove godine nosi ime legendarnog glumca, rođenog 26. septembra 1923. u Gornjoj Crnući (opština Gornji Milanovac).

Na svečanom otvaranju manifestacije biće uručena nagrada „Mija Aleksić – Biti glumac“, ustanovljena 2018. godine, a ovogodišnji laureat je Branimir Brstina, saopštio je direktor Dragan Arsić i dodao da se to priznanje za izuzetan doprinos umetnosti glume dodeljuje na predlog predhodnih dobitnika (Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić, Vesna Trivalić i Olga Odanović).

Plakat

 

Stogodišnjica rođenja Mije Aleksića biće obeležena i premijerom pozorišne predstave „O solo Mijo“, po tekstu Božidara Kneževića, u režiji Ivice Vidanovića. Izvršni producent tog projekta Ognjen Rakčević rekao je da je ideja da se na duhovit način i u atmosferi nekadašnjeg vremena prikaže šta je sve bio Mija Aleksić, koji je ostavio izuzetan trag na televiziji, radiju, filmu i pozorištu.

Okosnica manifestacije „Dani Mije Aleksića” je savremeno stvaralaštvo – pozorišna, filmska, likovna, muzička i vizuelna umetnost, a upotpunjuju je oblasti koje se odnose na prikupljanje i dokumentovanje kulturnog nasleđa.

Plakat

 

Paralelno se održava Međunarodni filmski festival Gornji Milanovac, ove godine deveti put. Cilj festivala je promocija filma, kao i edukacija iz oblasti audiovizuelne kulture. Boban Stefanović je najavio tri takmičarske selekcije: „Filmovi za tebe“ (program evropskog dugometražnog igranog i dokumentarnog filma), „Kratka forma“ (filmovi do 15 minuta) i „Filmsko stvaralaštvo dece i omladine“ (film do 15 minuta, uzrast autora do 19 godina), kao i revijalni program domaćih klasika. U pripremi je i monografija o Miji Aleksiću.

Komentari (0)

Kultura