Aktuelno iz kulture

Nema penzije za rokenrol: "Rolingstonsi" posle osamnaest godina imaju novi album

Komentari
Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posle osamnaest godina, "Rolingstonsi" će predstaviti novi album 20. oktobra pod nazivom "Hackney Diamonds". Tm povodom gost emisije Cult na Euronews Srbija bio je muzički kritičar Petar Janjatović.

"Stonsi već decenijama gaze utabanom stazom i, budimo realni, oni nisu napravili veliku, veliku pesmu već jako dugo, ali to se od njih i ne očekuje. Sve ono što su 'zakucali' u istoriju svetskog rokenrola od ranih šezdesetih pa negde do kasnih osamdesetih je više nego dovoljno za njihov renome i snagu", kaže naš sagovornik.

"Hackney Diamonds" najavljen je u Hekniju, distriktu u istočnom Londonu, a Mik Džeger je dugu pauzu između dva albuma objasnio time da su "bili suviše lenji". 

"Nazvali smo ga 'Dijamantima Heknija', a razmišljali smo o različitim naslovima, recimo 'Udri i beži', onda 'Razbij i ščepaj', pa smo se na kraju opredelili za ovo što je spoj ta dva. A osim toga, znate, mi smo londonski bend", rekao je o tom nazivu gitarista Kit Ričards. 

Tanjug /Scott Garfitt/Invision/AP

 

Beograd je svoju prvu i zasad jedinu priliku da uživo vidi i čuje ove "momke" imao 2007. godine. 

"Ja sam tada radio kao predstavnik diskografske kuće koja je bila i njihova i onda smo organizovali upoznavanje i slikanje sa Stonsima i to je, moram priznati, specifičan trenutak: kad oni ulaze u prostoriju i kad se rukuju. To nije za zaboravljanje. Čuvam tu sliku", priseća se Janjatović za Euronews Srbija.

Ne samo tada, turneja Stonsa bila je lajv-šou s najvećom zaradom godine. Iza njih su hiljade koncerata i preko 22 miliona prodatih karata. 

"Stvarno su potpuno čarobni, ono kad krene ekipa, to se retko viđa, a s druge strane prosto bend koji postoji od 62 godine. Ogroman spektar generacija hvataju i stvarno nije čudo što tako mnogo ljudi ide na njihove koncerte, jer idu deda i unuk na koncert", kaže muzički kritičar.  

Stonsi traju više od šest decenija – Kit Ričards i Mik Džeger zajedno broje 159 godina.  

"Za rokenrol je izgledalo da ne možeš da traješ dugo na sceni, ne možeš da budeš idol mladima i imaš 80 godina. Ova dvojica - Ričards i Džeger - pokazuju da nema penzije za rokenrol", smatra Janjatović. 

Euronews

Petar Janjatović

"Stonsi" su često pred izlazak na scenu najavljivani  kao najveći rokenrol bend na svetu. U najmanju ruku, oni su u samom vrhu – i po trajanju i po uticaju. To važi i za prvi singl novog albuma, s prepoznatljivim stonsovskim gitarskim rifom – i ritmom. Naravno, opstao je i čuveni logo. 

"Isplažen jezik je jedan od najprepoznatljivijih simbola u popularnoj kulturi. To se ne stiče lako", kaže Janjatović.  

I zaista, Stonsi su kulturni fenomen.  

"Mik Džeger je sinonim za frontmena. Neverovatan broj muzičara u svetu nesvesno kopira njegove pokrete, njegovo ponašanje na bini. 'Rolinstons' su sinonim za rokenrol", zaključuje naš sagovornik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura