Aktuelno iz kulture

"Beskrompomisan način bavljenja rokenrolom": Članovi Yu grupe za Euronews Srbija otkrivaju tajne dugovečnosti na sceni

Komentari
Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od šezdesetih godina prošlog veka kada su počinjali i osnivanja 1970. do danas, članovi Yu grupe zadržali su istu energiju i ljubav prema rokenrolu. Za više od pola veka nastalo je 12 studijskih, jedan live album, brojni nastupi i generacije koje su odrastale uz njihovu muziku.

Svoj veliki jubilej proslavili su koncertom na Tašmajdanu, ali i filmom "Yu Grupa - Trenutak sna", koji prati trojicu braće Jelić - Žiku, Dragog i Petra - dok odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom. Sada su u Nišu nagrađeni i priznanjem za životno delo na Evergrin festivalu. Ističu da svoje trajanje duguju tome da su sve radili iz ljubavi.

"Nikada nismo jurili novac i popularnost - ona je sama dolazila, odlazila na ovaj ili onaj način. Mi radimo isključivo pesme koje se nama sviđaju. Uživamo u tome i dajemo sve od sebe, koliko je moguće u tom trenutku", kaže za Euronews Cult Dragi Jelić.

Dragan Živanović/Euronews Serbia

 

Petar Jelić dodaje: "To je bio beskrompomisan način bavljenja rokenrolom, nijednog trenutka nismo to što radimo shvatali više poslovno nego kroz zadovoljstvo i strast. Kad bismo videli da nas ta poslovnost ubija, stali bismo, usporili zato što smo shvatili nam ne prija".

"Nona", "Crni leptir", "Čudna šuma", "Uzalud", "Od zlata jabuka", "Dunavom šibaju vetrovi", "Mornar" - samo je deo bogatog opusa najdugovečnijeg rok sastava sa ovih prostora. Nadživeli su i državu po kojoj su dobili ime i ostavili jedinstven i neizbrisiv muzički trag.

"Mi smo začetnici te simbioze roka i etno motiva. To je i u svetu pravi put. Jedan Karlos Santana nikada se nije odrekao tog melosa odakle potiče i to je pravi recept. Kad je inostranstvo u pitanju, a najozbiljniji poziv je bio iz Londona. Mislim da bismo vrlo brzo bili lansirani u Evopu i svet, ali smo se, zbog obaveza, vratili, nismo ispunili to obećanje, i dobro je što je tako, ostali smo ovde", kaže Žika Jelić.

U Nišu, na Evergreen festivalu, prvi put su nastupili sa simfoničarima. Uz orkestar Impresija, poznate hitove svirali su u malo drugačijem aranžmanu.

"Nema više barijera", kaže Petar. "fantastičan je spoj tvrdog rok benda i simfonijskog orkestra. Nadam se da će biti još ovakvih spojeva i festivala, da ćemo više slušati muziku, da se vratimo rokenrolu i klasici, da se malo umirimo", dodaje naš sagovornik.

Dragan Živanović/Euronews Serbia

Snežana Jovanović

Snežana Jovanović, direktorka Evergreen festivala i orkestra Impresija kaže da su zajedno sa publikom uživali u ovom događaju.

"Njihova muzika je toliko bogata i autentična da, kada se oboji drugim instrumentima tek onda se vidi koliko je veličanstvena. Zato je evergreen", objašnjava Jovanović.

"Yu grupu" su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom "Idejni posed". Na nastupu u zemunskom klubu "Sinagoga" 29. novembra iste godine, disk džokej Zoran Modli je pozvao publiku da im odabere ime. Prihvaćen je predlog Miroslava Stanivuka i od te večeri su postali "Yu grupa". Godinama kasnije svirali su na redovnim rođendanskim koncertima 29. novembra, na Dan Republike. 

Dragan Živanović/Euronews Serbia

Žika Jelić

"Rokenrol postoji i opstaje, nažalost, zahvaljujući grupama starijeg datuma. Mladih bendova ima mnogo, ulažu vreme, trud i talenat. Ne znam zašto ne mogu da dođu do afirmacije koju zaslužuju", kaže Žika.

"Dok nas bude služilo zdravlje, bićemo u pokretu i aktivni jer svi ti nastupi i putovanja, koji bi možda drugome predstavljali problem, nama su zadovoljstvo", dodao je legendarni roker.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura