Poznati

Festival u Lokarnu odaje posebno priznanje Leticiji Kasto

Komentari

Autor: Variety/ S. Š.

10/06/2021

-

20:17

Festival u Lokarnu odaje posebno priznanje Leticiji Kasto
Festival u Lokarnu odaje posebno priznanje Leticiji Kasto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska glumica Leticija Kasta dobiće 4. avgusta na otvaranju festivala u Lokarnu nagradu za izvrsnost 2021. "Davide Campari". Festival ovim priznanjem ukazuje počast ličnostima koje su ostavile pečat u savremenoj kinematografiji.

Priznati švajcarski festival, koji je posvećen nekomercijalnim ostvarenjima, na čelu sa novim umetničkim direktorom Đinom A. Nazarom, odlučio je da Leticiji dodeli ovu nagradu za dosadašnju karijeru, tokom koje se izmestila iz sfere visoke mode u pozorišni i filmski milje, te postala jedna od najsvestranijih glumačkih talenata novog milenijuma".

Podsetimo, kada je 1999. godine ostvarila glumački debi u najskupljem francuskom filmu do tada u istoriji, "Asteriks i Obeliks protiv Cezara", malo ko je smatrao da će tadašnji supermodel ostati u glumačkom poslu. Međutim, Leticija Kasta ostvarila je zapažene i birane uloge u filmovima istaknutih autora.

"Njena umetnička istraživanja navela su je da sarađuje sa nekim od najinovativnijih filmskih stvaralaca novijeg doba, uz očuvanje jedinstvenog i nepogrešivog glumačkog stila tipičnog za klasičnu kinematografiju", istakao je direktor festivala u Lokarnu.

Kasta će biti gošća festivala, na kom će biti prikazana njena dva filma i to po njenom izboru. U pitanju su naslov "Gejnzbur: Herojski život", za koji je bila nominovana i za nagradu Cezar. U ovom biografskom filmu o legendarnom francuskom kantautoru Seržu Gejnzburu igra nikog drugog do Brižit Bardo. Drugi film koji će biti prikazan je "Verni čovek" Luija Garela.

Kasta je 2000. godine izabrana da bude model za bistu Marijane, koja je alegorični simbol Francuske i na pitanje novinara kasnije u vezi s tim, odgovorila je:

"Ne znam šta da kažem, ne osećam se kao da se svako jutro budim sa zastavom... Trudim se da budem svoja kao žena i da radim ono o čemu sanjam, da nalazim svoju emancipaciju svakog dana", izjavila je Kasta.

Prethodni dobitnici pomenute nagrade za izvrsnost su, između ostalih, Edvard Norton, Džon Malkovič i Žilijet Binoš.

Prema sadašnjim najavama, 74. izdanje Filmskog festivala u Lokarnu trajaće od 4. do 14. avgusta.

Komentari (0)

Magazin