Reflektor

"Demokratija" otvara 5. avgusta letnju scenu Beogradskog dramskog pozorišta

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2021

-

15:31

"Demokratija" otvara 5. avgusta letnju scenu Beogradskog dramskog pozorišta
"Demokratija" otvara 5. avgusta letnju scenu Beogradskog dramskog pozorišta - Copyright Dragana Udovičić/BDP

veličina teksta

Aa Aa

Letnja scena Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) pod nazivom "BDP Globos osiguranje Arena" biće ponovo aktivirana 5. avgusta, kao još jedna u nizu kulturnih pozornica pod otvorenim nebom u prestonici Srbije. Sve predstave izvode se sa početkom u 20 sati.

Na otvaranju će biti izvedena nova predstava iz protekle pozorišne sezone, "Demokratija", koju je prema drami ruskog pisca Josifa Brodskog režirao Veljko Mićunović.

U tom komadu igraju Ozren Grabarić, Tamara Aleksić, Ivana Nikolić, Arpad Mesaroš i Gabor Pongo. "Demokratija" će biti na repertoaru četiri večeri zaredom, dakle još 6, 7. i 8. avgusta.

"Sumrak bogova", koji je prema kultnom filmu (1969) Lukina Viskontija na scenu BDP postavio reditelj Jagoš Marković, a sa velikim ansamblom BDP koji predvodi Branka Katić, igraće se 12, 13, 14. i 15. avgusta.

"Repertoar letnje scene će biti zanimljiv publici koja je propustila da pogleda neke od uspešnijih projekata BDP, kao i za one koji žele da ponovo gledaju te predstave u drugačijem ambijentu. Uređena za novu letnju sezonu, BDP scena se nalazi tačno iza pozorišta, ulaz je iz Daničareve ulice, a tokom avgusta i septembra biće jedini teatar sa predstavama na otvorenom", navode iz ovog teatra.

Značajan adut teatra na Krstu svakako je i predstava "Crna kutija", prema modernom italijanskom filmu "Savršeni stranci" (2016) Paula Ðenovezea, a u režiji Andreja Nosova, koja će se igrati u nizu - 19, 20, 21. i 22. avgusta.

Ekipa je sledeća - Nataša Marković, Ljubinka Klarić, Ivan Zarić, Aleksandar Vučković, Ivana Nikolić i drugi.

Delo "Jugojugoslavija", kao i "Demokratija", realizovano je u prethodnoj sezoni, i zanimljivo je da se kao kompletan autor potpisuje Bon Park, nemački reditelj korejskog porekla.

U drami koja obrađuje temu zemlje koja više ne postoji, glume Jadranka Selec, Isidora Simijonović, Jelena Čvorović Paunović i Nikola Malbaša.

Repertoar za septembar

Time se završava program za avgust, a nastavlja se odmah početkom septembra kada će se publici ponovo predstaviti glumac Ozren Grabarić koji ubedljivo nosi predstavu "Ružni, prljavi, zli" prema italijanskom filmskom klasiku (1976) Etore Skole, u rediteljskoj postavci Lenke Udovički.

Taj komad sa velikom ekipom glumaca je na programu 3, 4, 5. i 6. septembra, a onda će ga zameniti 9, 10, 11. i 12. septembra dramatizacija romana "Tiho teče Misisipi" Vladimira Tabaševića, u režiji hvaljenog regionalnog umetnika Ivice Buljana, gde igraju Branka Katić i Vesna Čipčić uz veliki ansambl mlađih glumaca.

Takođe, nova produkcija BDP "Divlje meso" Gorana Stefanovskog i u režiji Jagoša Markovića, biće na pozornici 16, 17, 18. i 19. septembra, da bi se onda kultna predstava "Let iznad kukavičjeg gnezda" igrala 23, 24, 25. i 26. septembra.

Još jedna u nizu novih produkcija "Baal" Bertolta Brehta, u režiji slovenačkog reditelja Diega de Bree sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi, određena je za kraj "BDP Arene", tako da je na repertoaru 30. septembra, ali i 1, 2. i 3. oktobra.

Podsetimo, BDP će učestvovati i na predstojećem dvostrukom 54. i 55. izdanju Bitefa sa novim komadima "Living Room" (13.09.) nemačkog reditelja Ersana Mondtaga i "Cement Beograd" (14.09.) Hajnera Milera, a u režiji slovenačkog autora Sebastijana Horvata.

Komentari (0)

Kultura