Reflektor

Filmovi posvećeni pop kulturi i legendarnim umetnicima na festivalu u Sarajevu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/08/2021

-

12:39

Filmovi posvećeni pop kulturi i legendarnim umetnicima na festivalu u Sarajevu
Filmovi posvećeni pop kulturi i legendarnim umetnicima na festivalu u Sarajevu - Copyright Fest/Promo, Beldocs/Promo, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U okviru programa "Summer Screen" Sarajevo Film festivala biće prikazano šest filmova baziranih na muzici, savremenoj umetnosti i pop kulturi, među kojima su koncertni film uticajnog američkog muzičara Dejvida Birna, dokumentarac o irskom rokeru Šejnu Mekgovanu, ali i čuveni "Buena Vista Social Club" Vima Vendersa.

Američka utopija Dejvida Birna

U ovom jedinstvenom koncertnom filmu, oskarovac Spajk Li oživljava odlično ocenjeni brodvejski šou pevača Taking Headsa. Film je snimljen tokom poslednjeg izvođenja u Njujorku, kada se Dejvidu Birnu na sceni pridružila grupa sačinjena od 11 muzičara, pevača i plesača iz svih krajeva sveta. Zajedno, oni uvode publiku u razdragan, nadrealan scenski krajolik, prožet duhom međuljudske povezanosti i društvene pravde.  

Buena Vista Social Club

Sa svojom malom filmskom ekipom, Vim Venders je pratio svog starog prijatelja Raja Kudera, autora muzike za njegove filmove "Pariz, Teksas" i "Kralj nasilja", na putovanje u Havanu. Kuder je nakon prvog "Buena Vista Social Club" albuma, koji tada još uvek nije bio objavljen, hteo snimiti materijal za solo album Ibrahima Ferrera u muzičkom studiju u Havani. Venders je potpuno uronio u svet kubanske muzike i tokom nekoliko meseci pratio i posmatrao muzičare, prvo u njihovoj domovini u Havani, zatim sedmicama kasnije, aprila 1998. godine, na prvom koncertu benda u Amsterdamu, i potom u julu 1998. tokom njihovog trijumfalnog koncerta u njujorškom Karnegi holu.

Ožiljci Ali Boulala

Šesnaestogodišnji Ali Boulala zatiče se u centru globalne skejt-scene nakon što ga sredinom devedesetih godina prošloga veka regrutuje profesionalna ekipa skejtera. Ali provodi čitavu deceniju putujući svetom sa članovima svoga tima i uživa u životu bez granica. Njegova kreativnost na skejtu i reputacija partijanera donose mu status najneustrašivijeg i najekscentričnijeg skejtera svoje generacije. Sve to se menja 2007. godine, kada Ali doživi tragičnu nesreću nakon koje više ne može voziti skejt i prisiljen je iz početka graditi svoj život...

Pina 3D

 

"Pina" je film o/za Pinu Bauš. Sniman u 3D produkciji s plesnim ansamblom Wuppertal Pina Bausch, ovaj dugometražni film o plesu oslikava uzbudljivu i neponovljivu umetnost velike nemačke koreografkinje, koja je umrla u leto 2009. godine. Pozivajući gledaoce na senzualno, vizuelno zapanjujuće putovanje u jednu novu dimenziju, pravo na pozornicu legendarnog ansambla, film Vima Vendersa prati plesače izvan pozorišta, u grad i okolinu industrijskog Vupertala, mesta koje je preko 35 godina bilo dom i središte kreativnog života Pine Bauš.

Šejn Mekgovan: Priča o pevaču Poguesa

 

"Šejn Mekgovan: Priča o pevaču Pogsa" (2020) Džulijena Templa prati eksplozivni život muzičara, od đetinjstva u Irskoj do Londona, gde je prigrlio pank scenu i osnovao legendarni bend, i otkriva Mekgovanove "strasti, smisao za humor i odlično poznavanje muzike, istorije, duhovnosti i popularne kulture", navedeno je u saopštenju.

Summer of Soul

Bubnjar benda Ruts Amir Kvestlov Tompson debitovao je dokumentarnim filmom "Summer of Soul" (2021), koji se bavi Festivalom kulture u Harlemu 1969. godine i prikazuje do sada neviđene snimke koncertnih nastupa Bi Bi Kinga, Nine Simon, Slaj end d femeli stoun, Stivija Vondera i drugih.

Festival u Sarajevu biće održan od 13. do 20. avgusta.

Komentari (0)

Kultura