Reflektor

Književni festival "Krokodil": U Beograd stižu britanski pisci Irvin Velš i Hanif Kurejši

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2021

-

16:57

Književni festival "Krokodil": U Beograd stižu britanski pisci Irvin Velš i Hanif Kurejši
Književni festival "Krokodil": U Beograd stižu britanski pisci Irvin Velš i Hanif Kurejši - Copyright AP/Riccardo De Luca, AP/Berenice Bautista

veličina teksta

Aa Aa

Gostovanje britanskih pisaca Irvina Velša i Hanifa Kurejšija 26. avgusta na "Krokodilu" nastavak je nastojanja da regionalni književni festival bude internacionalni, rekao je danas njegov programski urednik Vladimir Arsenijević.

"Poslednjih godina smo pozivali internacionalne goste. Kontakt sa Velšom i Kurejšijem je napravljen prošle godine, međutim zbog situacije sa pandemijom nisu mogli da dođu. Fenomenalna je situacija da se ove godine otvorio mali džep i postalo je moguće da dođu", rekao je Arsenijević na konferenciji za novinare.

"Krokodil" će pod nazivom "Borders vs. Frontiers" biti održan od 26. do 29. avgusta u Beogradu, uz besplatan ulaz za posetioce, a festival otvara razgovor sa Velšom i Kurejšijem, koji će čitati delove svoje proze, uz simultani prevod sa engleskog, u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije.

"Oba su popularna kod naše književne publike. Velš prevashodno zbog romana i film 'Trejnspoting', ali i Kurejši zaista ima sedam, osam prevedenih knjiga i jedan je od miljenika naše publike", naglasio je Arsenijević.

Ispred Muzeja Jugoslavije 27. avgusta predstaviće se pisci Igor Štiks, Ognjenka Lakićević, Ana Miloš, Damir Karakaš i Elvedin Nezirović, kao i Aleksandar Hemon onlajn uključenjem iz SAD.

Poseban deo večeri biće posvećen piscu Bekimu Sejranoviću (1972-2020), o kome će govoriti pisci Arsenijević i Milica Vučković, kao i izdavač Ivan Bevc, dok će izvode iz njegovih dela čitati glumac Leon Lučev.

"Imaćemo interesantan i potresan segment posvećen Bekimu koji je tragično preminuo prethodne godine. Nekako je tužno svojom smrću pokazao regionalnoj publici koliko je voljen i koliko su mu knjige čitane", ocenio je Arsenijević.

Kako je najavljeno, u večernjem programu "Krokodila" 28. avgusta na istom mestu učestvuju Dragan Markovina, Ivana Bodrožić, Katarina Mitrović, Kristian Novak, Semezdin Mehmedinović i onlajn uključenjem iz Nemačke Saša Stanišić.

Iste večeri u kratkom razgovoru istoričari Tvrtko Jakovina, Dubravka Stojanović, Ruža Fotiadis kao i pisac Mehmedinović najaviće konferenciju "Histoire pour la liberté", koja 29. avgusta u Jugoslovenskoj kinoteci zatvara "Krokodil".

Kako je najavljeno na konferenciji će učestvovati Bodrožić, Štiks, Mehmedinović, Damir Agičić, Husnija Kamberović, Tomas Šad i Milivoj Bešlin, dok su moderatori Dragan Markovina i Jakovina.

Istoričarka Stojanović je najavila da će u prvom delu konferencije voditi razgovor istoričari, dok će u drugom učestvovati i pisci.

Debatni program "Krokodila" biće održavan u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a počinje 28. avgusta predstavljanjem projekta "Objedinjujuća snaga različitosti: evropska književnost kroz vreme, žanrove i jezike".

Istog dana sledi debata "Borders vs Frontiers" u kojoj će učestvovati, između ostalih, pisci Darko Tuševljaković i Marćin Viha iz Poljske i Milena Seljimi iz Albanije.

Kako je najavljeno, 29. avgusta panel diskusija u okviru projekta "Better Together" okupiće predstavnike regionalnih nevladinih organizacija u diskusiji o odgovoru državnih institucija na pandemiju u odnosu na nevladin sektor, a pogotovo u odnosu na organizacije iz domena kulture i kreativnih industrija.

U Jugoslovenskoj kinoteci 29. avgusta će urednici Arsenijević i Štiks predstaviti poslednje izdanje edicije "Zajednička čitaonica".

Svi programi "Krokodila" ispred Muzeja Jugoslavije (20:00), u CZKD-u (11:00 i 12:00) i u Jugoslovenskoj kinoteci (18:00) besplatni su za posetioce.

"U specifičnoj atmosferi sada već dugotrajne pandemije kovid-19 kada pravila više nikom nisu najjasnija, festival u dijalektički međuodnos stavlja one granice koje nas sputavaju i drže u mestu (Borders) s onima do kojih uspevamo da dobacimo i koje su tu da bismo ih neprestano pomerali (Frontiers)", saopštio je ranije "Krokodil".

Organizator festivala je Udruženje "Krokodil", a njegovo održavanje pomogli su Evropska komisija, USAID, Balkan trast for demokrasi, Ter solider, Nacionalna platforma Srbija stvara i Muzej Jugoslavije.

Komentari (0)

Kultura