Reflektor

Veliki pečat Jeleni Jocić

Komentari

Autor: Seecult

23/05/2021

-

18:37

Veliki pečat Jeleni Jocić
Veliki pečat Jeleni Jocić - Copyright Reprodukcija/Grafički kolektiv

veličina teksta

Aa Aa

Jeleni Jocić za grafiku "Stepenice za nebo #2" pripao je Veliki pečat Grafičkog kolektiva za 2021. godinu.

"Nagrađeni rad, realizovan u skladnom koktelu kombinovanih tehnika, poseduje kvalitete istraživačkog i inventivnog grafičkog promišljanja prostornosti. Poetični naslov grafike je naziv pesme rok grupe Led cepelin čije su originalne engleske reči `Stairway to Heaven` integrisane u kompozicionu celinu rada. Grafika Jelene Jocić ukazuje i na kontinuitet u specifičnom autorskom istraživanju različitih projekcija arhitektonsko-strukturalnih celina i prepoznatljivih urbanih toposa ili njihovih lucidno kontekstualizovanih fragmenata. U gotovo apstraktnu idejnu osnovu scenografski su kadrirani stepenišni kraci čije lociranje korespondira sa  naslovom rada...", naveo je u obrazloženju žiri, a prenosi portal Seecult.

U žiriji su bili vizuelni umetnik i profesor Zoran Todović, istoričarka umetnosti Katarina Mitrović i grafičarka Ljiljana Stojanović (predsednica žirija), dobitnica Velikog pečata 2019. godine.

Odluka je doneta jednoglasno, u konkurenciji je bilo još 110 autora na Majskoj izložbi grafike, a u najužem izboru za nagradu Veliki pečat bili su radovi Olivere Šipka Basta i Milice Antonijević.

Јelena Jocić (1970, Beograd) diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku grafike. Radi kao profesorka na Visokoj školi strukovnih studija na Odeljenju za dizajn. Do sada je imala devet samostalnih izložbi i više od 140 grupnih u zemlji i inostranstvu. Članica je Ulusa i dobitnica nekoliko nagrada u oblasti grafičke umetnosti, uključujući nagradu "Mali pečat" 2010. Njen rad "Mostovi" nalazi se u kolekciji Muzeja grada Beograda.

Majska izložba grafike beogradskog kruga biće otvorena 24. maja u novom izložbenom prostoru Grafičkog kolektiva u Dragoslava Jovanovića, koji je još u fazi adaptacije, prolongirane zbog pandemijske krize. Radovi se mogu videti do 12. juna.

Komentari (0)

Kultura