Reflektor

Da Vinčijev aukcijski rekord: Procena crteža medveđe glave ide do 16,7 miliona dolara

Komentari

Autor: Euronews

08/05/2021

-

12:45

Da Vinčijev aukcijski rekord: Procena crteža medveđe glave ide do 16,7 miliona dolara
Da Vinčijev aukcijski rekord: Procena crteža medveđe glave ide do 16,7 miliona dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crtež medveđe glave (Study of a Bear) slavnog italijanskog slikara Leonarda da Vinčija mogao bi da dosegne vrtoglavih 16,7 miliona dolara, što bi bio i rekord u ovoj kategoriji, saopštili su iz britanske aukcijske kuće Kristis.

profimedia

Vrednost crteža procenjena između 11 i 16,7 miliona dolara

Aukcijska kuća, naime, navodi da je u pitanju jedan od osam očuvanih Da Vinčijevih crteža u privatnom vlasništu, i koji ne pripada Britanskoj kraljevskoj kolekciji ili Devonšajr kolekciji u Čatsvortu. Kao glavna stavka naći će se na predstojećoj aukciji 8. jula u Londonu, a procenjena vrednost ovog rada je između 11 i 16,7 miliona dolara. 

Dužine samo sedam centimetara, "Glava medveda" naslikan je na ružičasto-bež papiru, a prethodno je bila u vlasništvu britanskog slikara Tomasa Lorensa. Nakon njegove smrti, crtež je došao u ruke trgovca Samujela Vudburna, koji je prodao Da Vinčijevo delo za 3,5 dolara, prema saopštenju aukcijske kuće. Aktuelni vlasnik ima "Glavu medveda" u posedu od 2008. godine.

profimedia

Leonadro da Vinči (1452-1519)

Prethodna rekordna prodaja se odigrala 2001. godine, kada je za Da Vinčijev crtež "Konj i jahač" plaćeno više od 11 miliona dolara.

Komentari (0)

Kultura