Reflektor

Film "Francuska depeša" otvara Festival autorskog filma

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

13:41

Film "Francuska depeša" otvara Festival autorskog filma
The French Dispatch - Copyright Printscreen YouTube/SearchlightPictures

veličina teksta

Aa Aa

Projekcija filma "Francuska depeša" ("The French Dispatch") američkog reditelja i scenariste Vesa Andersona otvoriće 26. novembra u Kombank dvorani 27. izdanje Festivala autorskog filma (FAF), koji se održava u Beogradu i širom Srbije i trajaće do 3. decembra.

Andersonovo novo ostvarenje, koje je svoju svetsku premijeru doživelo na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, predstavlja "ljubavno pismo novinarima i odu novinarstvu", a neke od tema kojih se reditelj dotiče u njemu su revolucija, kulinarstvo, slikarstvo i zatvor.

Inspirisan ranim početkom magazina Njujorker, ali i sa željom da snimi film u Francuskoj, Anderson smešta radnju ostvarenja u izmaštan gradić u kojem se nalazi "Francuska depeša", ispostava izmišljenog američkog dnevnog lista "Sloboda" ("Liberty").

Ljubitelji Andersona imaće priliku da pored Ovena Vilsona i Bila Mareja uživaju i u glumačkom ansamblu koji, između ostalih, čine Benisio del Toro, Ejdrijen Brodi, Tilda Svinton, Lea Sejdu, Franses Mekdormand, Timoti Šalame, Elizabet Mos, Džefri Rajt i Matje Amalrik.

Festival posvećen delu Gorana Markovića

Ovogodišnji festival posvećen je filmskom delu Gorana Markovića, jednom od najznačajnijih autora jugoslovenskog i srpskog filma, posebnog po svojim angažovanim filmovima, koji se kreću od oštre društvene kritike, do humora i izuzetne komunikacije s publikom.

Na festivalu će biti održano više događaja koji će govoriti o njegovom delu, u kojima će učestvovati i sam autor, dok će na otvaranju festivala Goranu Markoviću biti uručena Nagrada za životno delo Festivala autorskog filma.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Autor ovogodišnjeg vizuelnog identiteta posvećenog reditelju Markoviću je Slavimir Stojanović. Beogradski dizajner, vizuelni umetnik, pisac i profesor, rekao je da „ideja za plakat proizilazi iz same autorske prirode filma, njegovog stvaranja i neophodnog rušenja pravila do autentičnog umetničkog dela. Kolažiranje iseckanih filmskih traka koje kreiraju inicijal A od Autorskog, kao prvog slova umetnosti, kao anarhične pobune talenta, ispostavljeno je kao logična metafora atributa kvalitetnog autorskog filma, uz to, na trakama su fotografije Gorana Markovića iz raznih epoha njegovog stvaralaštva kao omaž maestru autorskog izraza“.

Na programu 27. Festivala autorskog filma ljubitelje sedme umetnosti očekuju raznolika ostvarenja u nekoliko programskih celina: glavni i takmičarski program, kao i Hrabri Balkan, Bande a Part, ACID i drugih.

Centralna lokacija festivala će biti Kombank Dvorana, dok će se program odvijati i u ostalim salama u Beogradu, ali i u drugim gradovima Srbije. Kao i prethodnih godina, publika će festival moći da prati i na onlajn filmskoj platformi MojOFF.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura