Reflektor

Zvonko Bogdan posle četiri godine pauze ponovo nastupa u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2021

-

14:08

Zvonko Bogdan posle četiri godine pauze ponovo nastupa u Beogradu
Zvonko Bogdan - Copyright Prinskrin/Youtube/dani vajferta

veličina teksta

Aa Aa

Kralj tamburaške muzike Zvonko Bogdan, posle četiri godine pauze, održaće dva beogradska koncerta, 6. i 15. decembra u Kombank dvorani, javila je koncertna agencija Long Play.

Koncert će biti realizovan uz ograničen broj posetilaca i neophodna pravila u borbi protiv pandemije, što podrazumeva nošenje maski za sve vreme trajanja događaja.

Bard panonske šansone će ovim nastupima obeležiti veliki jubilej - 50 godina od nastanka njegove prve autorske kompozicije koja je odavno postala evergrin - "Ej, salaši na severu Bačke" (1971).

Zvonko Bogdan je poslednji u nizu tradicionalnih jesenjih beogradskih koncerata sa svojim tamburašima održao 2017. godine u Sava centru.

Beogradska publika, koja pamti serije njegovih koncerata, ponovo će slušati decenijama nezaobilazne tamburaške klasike u njegovom repertoaru - "Govori se da me varaš", "Već odavno spremam svog mrkova", "Fijaker stari", "Ne vredi plakati", "U tom Somboru", "Vratiće se rode", "Ko te ima, taj te nema".

Kada je Zvonko napisao 1971. prvo tekst, pa muziku za "Ej, salaši na severu Bačke", po oceni mnogih stručnjaka, počela je renesansa tamburaške muzike na ovim prostorima.

U vreme nastanka ove pesme mnogi salaši su nestajali, a umetnik ih je svojom pesmom oživeo i zauvek sačuvao.

Sedamdesetih godina, prema sećanju Bogdana, sreo je svog kapelnika koji je pesmu pohvalio, i rekao mu da će je sigurno pevati i za 50 godina, što se ispostavilo kao pravo predskazanje.

"Pesma je nastala u jednom autobusu kada sam se iz Beograda vraćao kući u Sombor gde su mi živeli roditelji. Inspiracija je bila u tom zimskom danu, u autobusu u kom se pušilo, i u kom je svirala glasna muzika", otkrio je Bogdan.

Mnogi i dan danas misle da su “Salaši” narodna pesma stara više od 100 godina.

"Kad sam je doneo u Radio Novi Sad i predložio orkestru da je snimimo, svi članovi su se čudili kako je moguće da do tada nisu čuli tu ''dobru, staru narodnu pesmu'", istakao je sa osmehom čuveni muzičar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura