Reflektor

Dosije Dositej: Monodrama o prosvetitelju na sceni Muzeja Vuka i Dositeja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/12/2021

-

10:57

Dosije Dositej: Monodrama o prosvetitelju na sceni Muzeja Vuka i Dositeja
Muzej Vuka i Dositeja - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Muzejska monodrama "Dosije Dositej" premijerno će se naći na repertoaru "muzejske scene" u Muzeju Vuka i Dositeja 23. januara 2022. godine. 

Podstaknuti uspehom muzejske monodrame "Moj otac Vuk Karadžić", koja se izvodi od 2017. godine, kustosi Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu opredelili su se da ovim specifičnim oblikom muzejske edukacije - muzejskim teatrom, predstave život i rad Dositeja Obradovića, prosvetitelja, književnika i filozofa, direktora svih škola u ustaničkoj Srbiji i prvog srpskog ministra prosvete. 

Monodrama je inspirisana Dositejevim radom i njegovim dolaskom u Beograd pred kraj života, a njegov lik oživljava glumac Vladimir Cvejić čija interpretacija u prvom licu posetioce upoznaje sa epohom u kojoj je Dositej živeo, ličnostima s kojima se susretao i atmosferom u kojoj se rađala srpska nezavisnost tokom Prvog srpskog ustanka.

Ovaj program će biti organizovan u autentičnom ambijentu Muzeja Vuka i Dositeja, u zgradi u kojoj je od 1809. do 1813. godine radila Velika škola, prva srpska prosvetna ustanova namenjena višem obrazovanju. U osnivanju škole učestvovao je i Dositej Obradović, koji se na njenom otvaranju 30. avgusta 1808. godine đacima, roditeljima i uglednicima obratio svojim govorom "O dolžnom počitaniju k naukam".

"Spajanjem Dositejeve biografije i prostora u kome se teatar odvija u potpunosti dolazi do izražaja interpretativna moć teatra i njegove scenografije, oživljavajući poznatu istorijsku ličnost čiji život i rad je na određeni način povezan sa zgradom u kojoj se danas nalazi Muzej Vuka i Dositeja. Program, obogaćen prikazivanjem dokumentarnog materijala, Dositejevih pisama, portreta i taktovima odabranih muzičkih numera, dočarava vreme o kome Dositej pripoveda, a savremeni audio-vizelni efekti oživljavaju stalnu muzejsku postavku", navodi se u zvaničnom saopštenju Muzeja.

Ova muzejska monodrama izvodiće se jednom mesečno, nedeljom u 12 časova, a broj mesta je usled epidemioloških mera ograničen na 15 po terminu.

Ulaznice će biti dostupne na blagajni Muzeja Vuka i Dositeja sat vremena pre početka predstave, a cena ulaznice je 400 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu