Reflektor

Filharmonija svira dela Mocarta, Bernštajna i Stravinskog

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2021

-

09:42

Filharmonija svira dela Mocarta, Bernštajna i Stravinskog
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija nastupiće sa prvim flautistom Izraelske filharmonije Gijem Ešedom pod upravom dirigenta Kristijana Mandeala, 10. decembra u Kolarcu.

Različite slike noći objedinjuju sva dela na programu, a orkestar izvodi kompozicije Mocarta, Bernštajna i Stravinskog.

Predstojeći koncert u potpunosti prikazuje trend ove filharmonijske sezone u kojoj nastupaju muzičari dobro poznati publici uz predstavljanje novih zvezdi.

Prvi put sa Beogradskom filharmonijom nastupa Gi Ešed, prvi flautista Izraelske filharmonije, a bio je na istoj poziciji u orkestru Mađo Muzikale Fjorentino koji predvodi Zubin Mehta.

Kristijan Mandeal, najveći rumunski dirigent, karijere duge preko četiri decenije i nekadašnji đak Karajana i Čelibidakea, sa Beogradskom filharmonijom nastupa čak po 34. put.

Filharmoničari će izvesti veoma neobičnu repertoarsku kombinacija koju prožimaju slike noći, od serenade, preko nesanice do horora.

Mocartova "Serenata notturna" donosi gracioznost i svečanu atmosferu zabava na otvorenom, dok je Bernštajnov koncert za flautu "Halil" sasvim suprotnog raspoloženja. Napisano za izraelskog flautistu poginulog u Jom Kipur ratu, ovo delo donosi teške trenutke noći - noćne more, nesanice, strahove, ali i značaj umetnosti za život i nadu u mir.

Priča o lutki "Petruški", zajedničko delo Sergeja Djagiljeva i Igora Stravinskog, koja je donela revoluciju u istoriji muzike, kulminira u poslednjoj sceni noći, kada se događa tragično ubistvo izazvanom ljubomorom iz strasti.

"Petruška" je bila burleska u četiri scene, osmišljena kao orkestarska svita sa zahtevnim klavirskim partom, a naknadno je transkribovan u klavirsku kompoziciju "Tri fragmenta iz Petruške", koja je postala sastavni deo literature klavirskih virtuoza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura