Aktuelno iz kulture

Filharmonijska "plovidba" i virtuozni violinista Ziju He u Kolarcu

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2021

-

14:56

Filharmonijska "plovidba" i virtuozni violinista Ziju He u Kolarcu
Ziju He - Copyright Prinskrin/Youtube/Menuhin Competition

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija je saopštila danas da će 26. novembra (20:00) u Kolarečevoj zadužbini održati koncert, pod upravom dirigenta Hauarda Grifitsa, prvi put sa mladim kineskim violinistom Zijuom Heom.

Beogradska filharmonija je najavila da "priprema neobičnu plovidbu kroz repertoar inspirisan morem", koji će započeti Mendelsonovom uvertirom "y", inspirisanom Geteovim stihovima o plovidbi u davnim vremenima.

"Sedamdeset godina kasnije, kompozitor Edvard Elgar u svom orkestarskom remek delu 'Enigma varijacije', citirao je temu Mendelsonove uvertire, kako bi dočarao put jednog od njegovih prijatelja na brodu za Australiju ili Novi Zeland. Upravo ovo delo kruniše program koncerta", saopštila je filharmonija.

Kako se navodi, He je sa samo 18 godina bio jedan od najmlađih solista koji je debitovao u Muzikferajnu sa Bečkom filharmonijom, o njegovom talentu svedoče prestižne nagrade sa takmičenja Mocart u Salcburgu i takmičenja Jehudi Menjuhin, a sa filharmonijskim orkestrom "izvodi zahtevni koncert Albana Berga ''U spomen jednom anđelu'' ".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura