Reflektor

Drugi trejler za "Fugitive": Iz Bosne i Hercegovine u 2022. stiže novi naučnofantastični film

Komentari

Autor: Klix.ba

25/12/2021

-

08:25

Drugi trejler za "Fugitive": Iz Bosne i Hercegovine u 2022. stiže novi naučnofantastični film
Drugi trejler za "Fugitive": Iz Bosne i Hercegovine u 2022. stiže novi naučnofantastični film - Copyright Prinstscreen YouTube/BillainTV

veličina teksta

Aa Aa

Bosanskohercegovački producent Adis Kutkut Bilain predstavio je novi trailer za film "Fugitive", dugoočekivani naučnofantastični film, koji se zasniva na priči iz njegovog prvog filma "Nomad’s Revenge".

Bilain ovim ostvarenjem nastavlja da pažljivo konstruiše svoj narativni univerzum, povezivanjem elemenata svojih dela i u ovom materijalu, piše Klix.ba.

Uz trejler je lansirana i web stranica neosarajevo.com na kojoj se mogu otkriti fragmenti futurističke vizije naslednika glavnog grada Bosne i Hercegovine, koji je kao takav zaseban protagonista filma. Tim je naporno radio na ideji Sarajeva 300 godina u budućnosti.

"Jedna od najvećih mozgolomki bila nam je očuvanje sarajevske prepoznatljivosti i implementacija tih elemenata u viziju neprepoznatljivog, haotičnijeg grada", govori Bilain za Klix.ba i dodaje da ideja nije mlada, već rođena kao koncept "Save The Future" još krajem devedesetih godina, kreativnim naporom njega i njegovih kolega.

Film "Fugitive" pripada sajberneuro žanru.

"Ovo je prvi film sajberneuro žanra, a koji podrazumeva kreiranje audiovizuelnog narativa budućnosti kroz muziku, zvuk, ilustracije, animacije i priče. Smatram da je to interesantan kontekst, tik do sajberpanka, ali lišen žanrovskih ograničenja", objašnjava Bilain. 

"Fugitive" će pokušati da pruži odgovore na različita pitanja poput individualizma, teorije o novom životu ljudskosti kroz tehnologiju, te ideji megagradova u svetu orvelijanskog kapitalizma.

Za animaciju je zadužen tajvanski animator Čeng Vejzi, 3D modeling potpisuju Džordi Terd (Machine Cult) iz Škotske i Tom Kroti iz Australije. 

Marku Gačniku zaduženom za storibord i ilustraciju pridružili su se Denis Haračić i Boris Stapić. 

Pored scenarija, Adis Kutkut Bilain je zadužen za zvučni dizajn i muziku, dok je za koprodukciju odgovorna kuća Kontraplan iz Sarajeva.

Film se očekuje sredinom 2022. godine.

Komentari (0)

Kultura