Reflektor

Stiven King otkriva kako ga je iskustvo bliske smrti inspirisalo na jedan od njegovih najdirljivijih romana

Komentari

Autor: Euronews Srbija / S. R.

03/06/2021

-

18:39

Stiven King otkriva kako ga je iskustvo bliske smrti inspirisalo na jedan od njegovih najdirljivijih romana
Stiven King otkriva kako ga je iskustvo bliske smrti inspirisalo na jedan od njegovih najdirljivijih romana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stiven King je umalo umro od teške upale pluća 2003. godine, a to teško iskustvo inspirisalo ga je da napiše roman "Lisina priča", po kojoj je napisao scenario nove mini serije na Epl TV+, u kojoj glavne uloge igraju Džulijan Mur i Klajv Oven.

"'Lisina priča' mi je omiljena. Uvek je bila", kaže King u promo videu koji je Epl TV+ objavio na svom Jutjub kanalu.

"U svojoj suštini, to je ljubavna priča, priča o hrabrosti jedne žene koja bi uradila skoro bilo šta da spase život i mentalno zdravlje svog muža", dodaje on.

U knjizi, kao i u seriji, Lisi (Džulijan Mur) nakon smrti muža Skota (Klajv Oven) posle 25 godina braka, pokušava da reši papirološke probleme, ali se upušta u zastrašujuće putovanje kroz prošlost i maštu svog supruga.

"Imao sam upalu pluća i bio vrlo blizu smrti. Kad sam došao kući iz bolnice, žena je već raščistila moju radnu sobu i pomislio sam: 'Ja sam umro, ja sam duh', ispričao je King, koji je sebe ugradio u lik Skota.

Skot je višestruko nagrađivani pisac bestselera i vrlo komplikovan čovek. Lisi je znala da je Skot u mladosti išao na neko mesto koje ga je plašilo, ali i inspirisalo i odlučuje da ga i sama potraži. U isto vreme, Lisina sestra Amanda (Džoan Alen) doživljava nervni slom, a jedan poremećeni obožavalac preti Lisi da će je ubiti ukoliko mu ne preda sve Skotove rukopise.

"Priča o Skotovom detinjstvu, kada je konačno ispriča, je naročito zastrašujuća. On beži u taj izmišljeni svet Buja Mun. To je prelepo mesto, ali istovremeno i veoma opasno", kaže King.

"To je vrlo strašna priča, na mnogo načina: strašna je u natprirodnom smislu, ali i utoliko što postoje neki vrlo opasni ljudi", dodaje slavni pisac.

Mini seriju čija će prva epizoda biti premijerno prikazana 4. juna, režirao je Pablo Larejn, dok je producent Džej Džej Abrams.

Kingovi romani i novele inspirisali su neke od najuspešnijih holivudskih adaptacija, poput "Isijavanja", "Mizeri" i "Bekstvo iz Šošenka", ali ovog puta, King je sam napisao scenario.

"Želeo sam da ispričam priču iz knjige, ali i da je unapredim. Pomislio sam, ako će neko da je uprska, to neće uraditi niko osim mene", rekao je pisac.

Komentari (0)

Kultura