Reflektor

Kineski festival svetla od 31. januara: Čarolija koja će i ove godine obasjati Beograd i Novi Sad

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/01/2022

-

13:42

Kineski festival svetla od 31. januara: Čarolija koja će i ove godine obasjati Beograd i Novi Sad
Kineski festival svetla od 31. januara: Čarolija koja će i ove godine obasjati Beograd i Novi Sad - Copyright Bojan Đokić

veličina teksta

Aa Aa

Tradicionalna svetlosna čarolija i ove godine obasjaće Beograd i Novi Sad u okviru Kineskog festivala svetla koji će biti održan od 31. januara do 13. februara.

"U Limanski park u Novom Sadu i na Sava Promenadu ispred Galerije u Belgrade Waterfront stižu nove igre svetlosti koje je osmislila grupa umetnika iz provincije Sičuan,donoseći duh tradicije i simbolike drevne Kine", navodi se u saopštenju za medije.

Goran Srdanov

 

U organizaciji "Balkanopolis centra za modernu tradiciju", pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i Grada Novog Sada, uz pokroviteljstvo grada Beograda i podršku ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, biće održan četvrti po redu "Kineski festival svetla" u Srbiji, uz čarobnu instalaciju kineskih lampiona kojom će se zvanično proslaviti kineska Nova godina kod nas! Inicijator i osnivač festivala je umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže vreme uživa veliku popularnost u Kini i radi na kulturnoj razmeni između ove dve zemlje.

Goran Srdanov

 

"I ove godine ćemo uz fantastične svetlosne instalacije dočekati kinesku Novu godinu u Beogradu i Novom Sadu i na taj način doprineti još većem zbližavanju naroda Srbije i Kine koje vežu tradicionalno prijateljstvo i izuzetno bliski odnosi. Raduje me što se tradicija nastavlja i što sve više ljudi privlači ova šarena postavka koja podseća na svet kineskih bajki. ’Kineski festival svetla‘ će i ovog puta biti prava prilika da sa porodicom i dragim prijateljima prošetate i na siguran i bezbedan način posetite svet kreativne igre svetla", poručuje umetnik Slobodan Trkulja.

Goran Srdanov

 

Jedan od favorita posetilaca sigurno će biti muzičko-svetlosne interaktivne gazilice koje će posetioci moći da aktiviraju plešući po njima u Galeriji kod ulaza 5, a između ostalih, novinu u Beogradu predstavljaće i impozantna "Leptirova krila" koja će biti pozicionirana na istom mestu.

Limanski park u Novom Sadu svetleće kao nikada do sada uz dva kineska zmaja, životinjsko carstvo, magične jelene, čarobne ribe i mnoge druge atraktivne svetlosne instalacije.

Kineski festival svetla će svečano biti otvoren 31. januara od 17 časova na Sava Promenadi spektakularnim vatrometom u organizaciji grada Beograda. Ulaz za posetioce festivala u oba grada je besplatan, a lampioni će biti uključeni svakog dana od 17 sati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura