Aktuelno iz kulture

"Kulturni diplomata" Slobodan Trkulja i Balkanopolis održali dva koncerta na Dubai Expo

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2021

-

15:35

"Kulturni diplomata" Slobodan Trkulja i Balkanopolis održali dva koncerta na Dubai Expo
Slobodan Trkulja - Copyright Prinskrin/Youtube/Expo 2020 Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Srpski muzičar, multiinstrumentalista i kompozitor Slobodan Trkulja i bend Balkanopolis održali su muzičko-scenski spektakl "Ratnici svetla" ("Warriors of Light") u Paviljonu Srbije i u okviru "Ekspo Bits" festivala u Dubaiju.

"Slobodan Trkulja i Balkanopolis stvorili su uzbudljivu avanturu sa mnoštvom zvučnih tekstura, igrom svetala i senki protkanih modernim i arhaičnim, grlenim pevanjem i vizantijskim napevima, zvucima gajdi i gitara, tambura i bubnjeva, kavala i klavijatura", naveli su organizatori.

Ovim povodom Trkulja je istakao da je "ponosan što su u Dubaiju Srbiju i njenu modernu tradiciju predstavili na spektakularan način."

"Srbija je zemlja beskrajnih kvaliteta, zemlja ljubaznih i talentovanih ljudi i bogate istorije koja seže duboko u neolitsko doba. Mi smo zemlja kreativnih stvaralaca, vrhunskih sportista i muzičara koji prepoznaju najtananije emocije, mogu da pokrenu i dirnu u svačije srce i dušu", istakao je Trkulja.

Kako navodi, za njega "lepota Srbije i njena prepoznatljivost leži u snazi naših korena, tradicije, običaja, hiljadugodišnjeg negovanja pravoslavlja i generacijama naših predaka koji su temeljno oblikovali karakter naše nacije."

"Sa druge strane, mi snažno prihvatamo obilje mogućnosti koje nam donose moderna vremena u kojima živimo... 'Moderna tradicija' je za mene ključni element imidža naše zemlje i našeg identiteta", kaže Trkulja.

Trkulja dodaje da je i ranije imao prilike da nastupa na Svetskim izložbama, ali da je ovo prvi put da Srbija, pored muzike, predstavlja i kompletnu kreativnu industriju, "što je već u domenu kulturne diplomatije."

Bend Balkanopolis, koji Trkulja predvodi, srpska je grupa koja već 24 godine menja srpsku i balkansku muzičku scenu stvarajući novi žanr - "modernu tradiciju."

Kako navode organizatori događaja, Balkanopolis je vremenom stekao reputaciju "živog spektakla koji se ne propušta" - "njihovi nastupi su daleko od uobičajenih koncerata jer su pre svega posebno iskustvo imerzije i rolerkostera emocija koje se ispoljavaju kroz senzacije."

Za Trkulju svetski kritičari kažu da ima jedan od najlepših muških glasova na Balkanu i nazivaju ga "muzičarem sa zaraznom energijom i talentom koji kod publike budi želju da mu se potpuno preda" i "harizmatičnim multiinstrumentalistom i pevačem neviđenog kalibra."
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura