Reflektor

Od "Žena iz troje" do "Čeljusti medveda": Osam besplatnih predstava na Letnjoj sceni Bitef teatra

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2021

-

07:37

Od "Žena iz troje" do "Čeljusti medveda": Osam besplatnih predstava na Letnjoj sceni Bitef teatra
Od "Žena iz troje" do "Čeljusti medveda": Osam besplatnih predstava na Letnjoj sceni Bitef teatra - Copyright Tanjug/Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Letnja scena Bitef teatra na otvorenom iz Beograda u okviru programa "Bitef zona" do kraja juna i završetka pozorišne sezone pružiće publici poklon od osam besplatnih predstava na otvorenom - gostujućih teatara iz cele Srbije.


Tema "Bitef zone" je "Građanin heroj", a sinoć je ovaj mini festival otvorila Euripidova predstava "Žene iz Troje", u režiji Nebojše Bradića, prema prevodu Danila Kiša, u ko-produkciji Narodnog pozorišta Priština i NP Timočke Krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

Reditelj Bradić potpisuje i adaptaciju teksta i scenografiju, dok uloge tumači velika ekipa iz ansambla dva pozorišta - Ivana Kovačević, Ana Bretšnajder, Milena Jakšić, Isidora Građanin, Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Viktorija Arsić, Irena Stanković, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić i Katarina Jeličić.
Savremeno čitanje Euripida je imalo premijeru krajem avgusta 2019. na prostoru Feliks Romulijana kod Zaječara u okviru "Antika festa" uz podršku Dunav festa.

Program "Građanin heroj" ima u svom sadržaju predstave o građanskom herojstvu, a direkcija ove manifestacije smatra da je i samo besplatno gostovanje svih komadaza publiku - herojski čin u kulturi.

Na Pozornici na trgu kod Bitef teatra, Letnja scena na samom Skveru Mire Trailović 11. juna će predstaviti diplomski ispit studenata Fakulteta savremene umetnosti (FSU) u Beogradu sa komadom "4 boje pištolja", prema filmskom scenariju "Ulični psi" Kventina Tarantina.

U režiji Janka Cekića igraju Aleksa Jovanović, Marko Manojlović, Nikola Petrović, Stefan Orovec, Uroš Stefanović i Ilija Blagojević.

Naredni dan (12. juna) je rezervisan za gostovanje Narodnog pozorišta iz Leskovca u koprodukciji sa NP Priština, koji će igrati dramu "Ako se probudiš ili kao da je važno" Isidore Milosavljević, reditelja Nenada Todorovića, gde je dramaturg Željko Hubač.
Uloge tumače - Maja Janković, Ivan Janković, Filip Radivojević, Maja Jovanović, Petra Dimitrijević.

Reflektor teatar veče kasnije će imati projekciju filma "Mogućnost promene: Ivo Lola Ribar" Ivana Stojiljkovića, dok će 18. juna Kruševačko pozorište u koprodukciji sa kolektivom “Art tema” prikazati scensko delo "I svaki put kao da je prvi" prema komadima "Tašana" i "Koštana" i pripovetkom "Pokojnikova žena" Bore Stankovića.

U toj predstavi u režiji Jovane Tomić, igraju: Gordana Ðurđević Dimić, Jelena Matijašević, Jelena Stajkovac, Biljana Nikolić, Nikola Rakić i Đorđe Marković.

"Ako dugo gledaš u ponor" naziv je drame Zlatka Pakovića, koji potpisuje ovaj autorski projekat u koprodukciji Kulturnog centra i Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara, a igra se 19. juna.
Predstava je zapravo pozorišna poema po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića, a u njoj igraju: Anđela Marić, Lemana Binjoš, Sandra Miljković, Rifat Rifatović, Dušan Živanić, Haris Šećerović, Vahid Džanković.

Master ispit glumice Sofije Mijatović "Kiseonik" prema drami ruskog pisca Ivana Viripajeva i u režiji Milje Mazarek na repertoaru je 20. juna. Mentor je reditelj Boris Liješević, a uz Sofiju u toj duo drami igra i Miloš Lazarov.

Kolektiv Hleb teatar iz Beograda prezentovaće 26. juna projekat "Telo pamti" prema dramaturgiji i režiji Sanje Krsmanović Tasić. Koreografiju potpisuje više autora - Helena Ćelap, Nemanja Bošković, Smiljana Mandukić, kao i sama rediteljka, ali i Sara Tasić i Jovana Mihić koji igraju u toj koreodrami na muziku Karla Orfa, Kloda Debisija, Edvarda Kluga i J. S. Baha.

Nakon nedavne premijere drame "U čeljustima medveda" gde igraju Marija Bergam i Damjan Kecojević, Bitef teatar u svojoj produkciji završava sezonu 27. juna novim autorskim projektom muzičara Marka Grubića (grupa "Vroom") i Milene Bogavac - "Udarna vest (O medijima i strahu)".

U duo drami igraju Mina Nikolić i Đorđe Živadinović Grgur, a čitav tim stručnih konsultanata iz sveta medija je radio na tom projektu: Uroš Antić, Milena Dragićević Šešić, Robert Čoban, Jovana Gligorijević, Magda Janjić, Marija Ratković, Antonela Riha, Irena Ristić, Aleksandar Timofejev, Aleksandar Žikić.

Za sam kraj druženja sa "Bitef zonom" 29. juna gostuje Institut za umetničku igru iz Beograda kao završna predstava BELEF festivala "Sklonište" (Shelter), prema konceptu i režiji Kristofa Beranžera i Džonatana Pranla Deskursa, u izvođenju studenata tog Instituta.

Komentari (0)

Kultura