Reflektor

Pesma godine - "Hotel Jugoslavija": Bajaga i bend "E-play" osvojili najviše glasova u emisiji "Bunt"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/02/2022

-

10:04

Pesma godine - "Hotel Jugoslavija": Bajaga i bend "E-play" osvojili najviše glasova u emisiji "Bunt"
Momčilo Bajagić Bajaga - Copyright Nebojša Babić

veličina teksta

Aa Aa

Pesma "Hotel Jugoslavija" koju su prošle godine objavili Momilo Bajagić Bajaga i bend "E-play", osvojila je najviše glasova žirija novoustanovljene nagrade "Pesma godine", saopšteno je sinoć u emisiji "Bunt" na RTS.

"Zahvaljujemo svima koji su o ovom priznanju odlučivali, hvala na nagradi, zaista nam je zadovoljstvo i čast.", rekla je Maja Cvetković ("E- play") u emisiji "Bunt" i dodala:

"Prethodni period za mene kao autora nije bio baš sjajan zbog raznoraznih okolnosti i pitala sam se šta bih to mogla da učinim, kako da se izmestim i da se nešto lepo desi. I onda sam pozvala Bajagu, iako nisam imala sasvim jasnu ideju, niti kako bi to tačno trebalo da bude realizovano. Ali, nakon tog poziva sve je teklo spontano i lako smo se razumeli."

Momilo Bajagić Bajaga kaža da Maju Cvetković dugo poznaje, da mu se njen predlog odmah dopao, kao i to da mu se inače dopada to što ona radi.

"Zato je moja reakcija bila: `Hajde da probamo`. Kako je vreme odmicalo, sve smo lepše i lepše sređivali pesmu. Mislim da je baš dobra ideja da ljudi koji inače ne sviraju zajedno, ponekad naprave i taj iskorak da sarađuju i nešto naprave zajedno - naročito kad ispadne ovako dobro i na opšte zadovoljstvo, kao što je pesma `Hotel Jugoslavija`", reči su Bajage.

Nebojša Babić

 

I prema rečima Cvetković, saradnja je bila zanimljivo iskustvo i da su divno sarađivali.

"Iako znamo kakva je Bajagina biografija i šta je sve postigao, kakvi su sve njegovi talenti - nisam znala kako ćemo se uklopiti. Dok smo radili na pesmi, a potom i tokom snimanja video spota, saznala sam i nešto novo o njemu i ispratila kakav je njegov pristup svakom segmentu nastajanja pesme, od stihova do muzike. Tokom procesa, odlično su se uklopili i ostali članovi mog i Bajaginog benda - Trut i Nemanja iz E-pleya, kao i Lokner - koji je dao specifičan šarm i sasvim poseban muzički `začin` pesmi `Hotel Jugoslavija` i sve je ispalo sjajno", dodala je Cvetković.

Emisija "Bunt" je ustanovila ovu nagradu prošle godine, a obrazlažući drugu po redu dodelu priznanja za najbolju pesmu, autorka i urednica emisije "Bunt" Branka Glavonjić je navela:

"Iako su poslednje gotovo tri godine zbog situacije izazvane pandemijom virusa Kovid-19, znatno usporile dešavanja na domaćoj rok sceni u smislu javnog izvođenja ove muzike, ispostavilo se da stvaralački žar domaćih autora nije ugašen. Nagrada emisije Bunt za pesmu godine je i ustanovljena da bi bila neka vrsta podrške u vremenima kada je sve važnije od umetnosti, jer svaka vrsta umetničke forme je poput hrane, vazduha i vode, nezaobilazna karika koja čini našu svakodnevicu lepšom i lakšom. Kada čujete svakog meseca preko dvadeset pesama i vidite isto toliko sjajnih video ostvarenja, onda je i vaš zadatak da na neki način nagradite rad i trud muzičara, koji uprkos svemu vredno stvaraju."

Žiri, koji je odlučivao o dobitniku ovog značajnog priznanja, radio je u istom sastavu kao i prošle godine, kada je prvu titulu "Pesma godine" (2020) osvojila kompozicija "Sloboda" grupe "E- play".

Članovi žirija su bili: Katarina Epštajn (urednica emisije "Pop karusel", Radio Beograda 1), Ana Milićević (urednica TV kanala RTS Muzika), Olga Kepčija (muzička urednica i voditeljka na Radio Beogradu 202), Stefan Jovčić (novinar i voditelj emisije "Bunt") i Branka Glavonjić (autor emisije "Bunt").

"Posebno mi je drago što je nagrada za najbolju pesmu 2021. i ovog puta otišla u ruke bendu E-Play, kojeg predvodi jedna žena, osnivačica, autorka, pevačica i basistkinja Maja Cvetković. Premda je pesma `Hotel Jugoslavija` koju je zajedno uradila sa jednom od najvećih zvezda regiona Momčilom Bajagićem Bajagom, već našla put do publike, tek če u budućem vremenu pokazati svoju izvornu lepotu, slojevitost i nijanse koje je ne čine jednokratnim, instant hitom. Ispostavilo se i da je video ostvarenje za pesmu `Hotel Jugoslavija` Vuka Protića još jednom savršeno i slikovito ispratilo sve što je autorski tandem Cvetković / Bajagić želeo da nam muzički iskaže", istakla je autorka emisije "Bunt".

Preporuka za vas

Komentari (1)

Goran

11.02.2022 10:32

Rock muzika za ljude koji ne vole Rock.

Kultura