Reflektor

Poštanske markice sa motivima iz crtanih filmova

Komentari

Autor: Euronews

13/05/2021

-

12:09

Poštanske markice sa motivima iz crtanih filmova
Poštanske markice sa motivima iz crtanih filmova - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa
 

Za manifestaciju "Muzeji za 10", koja se ove godine održava po sedmi put, Muzej knjige i putovanja Udruženja Adligat i Srbijamarka organizovali su posebnu izložbu "Dečja filatelija".

Izvanredna zbirka sa crtaćima i bajkama na poštanskim markama koja je po prvi put prikazana javnosti, sakupljana je 30 godina i sadrži više od 600 maraka i 200 blokova šarmantnih, luckastih, neobičnih, poučnih, povremeno šašavih i otkačenih prikaza iz života i mašte prilagođenih deci i crtanom filmu.

ADLIGAT

 

Ovom izložbom se PTT muzej i Udruženje Adligat pridružuju obeležavanju Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja.

"Smatra se da je filatelija najbolji hobi kojim deca mogu spontano da steknu raznovrsna saznanja", istakao je Viktor Lazić, direktor PTT muzeja i predsednik Udruženja Adligat. "Pojedina proučavanja su pokazala da mališani koji se bave filatelijom poseduju čak 95 odsto raskošnije poznavanje geografije, istorije, umetnosti, sporta i mnogih drugih tema od njihovih vršnjaka".

Poštanske markice sa motivima iz crtanih filmova, naročito Dizinijeve produkcije,  nisu privlačne samo deci: postale su izuzetno popularne u prethodne dve decenije, a mnoge države su proslavile svoju filateliju ovim izdanjima - kao što su Butan, Maldivi, Sijera Leone, Grenada, Palau, Sent Vincent, Lesoto...

Često su napravljene tako da simbolišu značajne događaje, praznike, zatim različite kulturne znamenitosti, s tim da su na njima glavni junaci - junaci crtanih filmova koje svi vole.

Većina filatelista započela je svoju strast u ranoj mladosti, od svoje pete, šeste, sedme godine, a uobičajeno je da je to strast koja traje do smrti, pa nije retkost upoznati filatelistu koju već 50, 60 godina sakuplja marke. Upravo zbog toga u mnogim državama se filatelija sistematski promoviše u školama, u čemu je najdalje otišla Kina, a PTT muzej i Udruženje Adligat ovom izložbom započinju sistematsko širenje filatelije među najmlađima u Srbiji.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Komentari (0)

Kultura