Reflektor

Danijel Rajskin: Filharmonijski koncert nade za povratak u normalnost

Komentari

Autor: Euronews/ S. Š.

09/06/2021

-

12:27

Danijel Rajskin: Filharmonijski koncert nade za povratak u normalnost
Rajskin - Copyright Beogradska filharmonija/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija nastupa pod palicom stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina, u četvrtak, petak i subotu 10. 11 i 12. juna (Sala BGF, od 19 časova). U ulozi soliste je filharmoničar Veljko Klenkovski koji izvodi Mocartov Koncert za klarinet, a na programu su još dela Mendelsona i Bramsa.

"Naš repertoar se savršeno uklapa u letnje vreme i osećaj nade koji je u vazduhu - nade za povratkom u normalnost. Program je ispunjen divnim melodijama i sveobuhvatnim osećanjem romanse i ljubavi, a Mocart, Mendelson i Brams su među najvoljenim kompozitorima publike širom sveta. Beogradska filharmonija je riznica velikog broja talenata i prvoklasnih solista, zato se radujem što nastupamo sa jednim od njih - klarinetistom Veljkom Klenkovskim", rekao je Danijel Rajskin, stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije.

Mocartov Koncert za klarinet u A duru je jedini koji je kompozitor napisao za ovaj instrument. Njegov drugi stav je poseban primer lepote i kreacije koja prikazuje veštinu najvećeg operskog kompozitora svih vremena. To je zapravo arija za klarinet gde je solista u "ulozi" soprana. Ovaj opus čini deo i veoma poznatih filmova, kao što su "Kraljev govor", "27 haljina" i "Moja Afrika".

Beogradska filharmonija/Marko Đoković

Klenkovski: Radujem se Mocartovom Koncertu, jednog od najlepših u literaturi za klarinet

"Veoma se radujem Mocartovom Koncertu, jednom od najlepših u literaturi za klarinet. On predstavlja neizveštačenu jednostavnost karakterističnu za celokupnu Mocartovu muziku, koju je ujedno i najteže odsvirati, a poseban je izazov svirati pred ’domaćom’ publikom. Iako u smanjenom sastavu, ova filharmonijska sezona je bila veoma zahtevna. Istraživali smo i izvodili kompleksna dela. Na to sam jako ponosan, ali iskreno, jedva čekam kraj da se odmorim", iskren je Veljko Klenkovski.

Nastupe otvara Mendelsonov Nokturno za gudače, a simboličan kraj sve tri koncertne večeri biće Bramsova Serenada br. 2, koja predstavlja izjavu ljubavi kompozitora prema muzici.

Komentari (0)

Kultura