Reflektor

Užice je četvrti put domaćin takmičenja mladih pijanista

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2022

-

11:21

Užice je četvrti put domaćin takmičenja mladih pijanista
Užice je četvrti put domaćin takmičenja mladih pijanista - Copyright Grad Užice/Dragan Karadarević

veličina teksta

Aa Aa

Četvrto pijanističko takmičenje u Muzičkoj školi "Vojislav-Lale Stefanović" u Užicu počelo je danas. Takmičenje najtalentovanijih mladih pijanista trajaće dva dana i okupiće oko stotinu učesnika iz 13 gradova iz Srbije.

"Organizovanjem pijanističkog takmičenja u našoj školi, koje se odvija već nekoliko godina unazad, prevashodno želimo da damo doprinos razvoju pijanističke pedagogije i izvođaštva na nivou osnovne i srednje muzičke škole u našem gradu i regionu", rekao je Nebojša Đuričić, direktor Muzičke škole ,"Vojislav-Lale Stefanović". 

"Ovo takmičenje je još jedna u nizu manifestacija kojom, kao škola, doprinosimo razvoju kulturnog života naše sredine, stavljajući u fokus klasičnu muziku i šireći svest o pravim vrednostima. Smatram da je međusobna razmena znanja i iskustva među učesnicima takmičenja, učenicima i njihovim nastavnicima, dragocena", dodao je Đuričić.

Grad Užice/Dragan Karadarević

 Nebojša Đuričić, direktor Muzičke škole ,"Vojislav-Lale Stefanović"

On je istakao da učenici na ovakvim takmičenjima dobijaju priliku da provere, potvrde i unaprede svoj talenat i znanje, kao i svoje ljudske vrednosti neprestanim usavršavanjem i težnjom ka profesioinalizmu. Na takmičenju će učestvovati višestruko nagrađivani učenici, kako na republičkim, tako i na međunarodnim takmičenjima.

Žiri ovog takmičenja činiće eminentni profesori sa bogatim izvođačkim i pedagoškim iskustvom među kojima su prof. dr Sanja Lukovac sa Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, prof. Goara Lazić, iz Muzičke škole "Mihailo Vukdragović" iz Šapca, kao i prof. Magdalena Popović iz Muzičke škole "Dr Vojislav Vučković" iz Čačka.

Grad Užice/Dragan Karadarević

 

"Takmičenje je počelo kao školsko, ali zbog interesovanja velikog broja muzičkih škola iz Srbije, mogu slobodno da kažem da ovo, sada već tradicionalno takmičenje, uspeva da preraste u respektabilno državno takmičenje. Ove godine su sa nama, pored učesnika iz Užica i đaci iz Priboja, Nove Varoši, Prijepolja – praktično cele Zapadne Srbije, ali i učesnici iz Beograda, Trstenika, Valjeva, Kraljeva, Novog Pazara, Smederevske Palanke. Naš cilj je da ovo takmičenje već naredne godine preraste u međunarodno sa učesnicima iz okolnih zemalja – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije", izjavio je Ivan Sudzilovski, jedan od organizatora ovog takmičenja i profesor klavira u Muzičkoj školi "Vojislav-Lale Stefanović".

Svečanom otvaranju Četvrtog pijanističkog takmičenja prisustvovali su čelnici Grada Užica na čelu sa gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura