Aktuelno iz kulture

Turski pijanista Fazil Saj večeras na Kolarcu: Rastužila me je smrt Ivana Tasovca, ovo su veoma teška vremena

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2021

-

16:46

Turski pijanista Fazil Saj večeras na Kolarcu: Rastužila me je smrt Ivana Tasovca, ovo su veoma teška vremena
Turski pijanista Fazil Saj - Copyright ASSOCIATED PRESS

veličina teksta

Aa Aa

Turski pijanista Fazil Saj rekao je u ekskluzivnoj izjavi za Tanjug, da je srpska publika divna, da voli i poznaje klasičnu muziku, i da mu je drago što večeras nastupa u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

"Nekoliko puta do sada sam svirao sa Beogradskom filharmonijom, održao nekoliko recitala u Beogradu i nastupio jednom u Novom Sadu i drago mi je što ponovo nastupam u ovoj predivnoj zemlji i pred predivnim ljudima", rekao je Saj za Tanjug.

Repertoar večerašnjeg koncerta posvećen je delima francuskih kompozitora - od dobro poznatih i popularnih poput Morisa Ravela i Kloda Debisija, do Fransoe Kuprena, baroknog kompozitora za kojeg Saj navodi da se ne izvodi tako često."

Saj će izvesti Debisijevu "Bergamsku svitu", Ravelova "Ogledala", Kuprenova dela iz četvrte sveske komada za klavsen, a završnica koncerta biće najpoznatije kompozicije Erika Satija, "Gnossiennes 1, 2 i 3".

"Pored 'Mesečine', publika jako voli Debisijevu 'Bergamsku svitu'. Takođe, Satijeve 'Gnossiennes' izuzetno su popularne, kako na koncertima, tako i na radiju", navodi Saj.

On je dodao da ne postoji delo koje mu je posebno zahtevno za izvođenje, i da mu je sve što izvodi od velike važnosti.

Saj je rekao i da su za sve muzičare poslednjih godinu i po dana bili izuzetno teški, jer su se zbog pandemije koncerti uživo zaustavili.

"Pored toga, saznao sam i da je moj dobar prijatelj Ivan Tasovac preminuo, što me je veoma rastužilo. Ovo su veoma teška vremena", kazao je Saj.

Dodaje da nije obožavalac onlajn koncerata i da ne voli da ih snima, kao i da se "iskreno nada da ćemo se uskoro u potpunosti vratiti normalnom životu."

Pored toga, Saj ističe da je upoznat sa velikim imenima srpske klasične muzike, poput Aleksandra Madžara i Nemanje Radulovića, ali da još uvek nije imao prilike da sa njima sarađuje.

"Voleo bih da sarađujem sa izvanrednim violinistom Radulovićem i pijanistom Madžarem, ali i sa srpskim kompozitorima, koje veoma cenim", rekao je Saj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura