Reflektor

Prvih Pjacolinih 100 godina: Omaž kralju tanga na Kolarcu

Komentari

Autor: Euronews

24/05/2021

-

19:34

Prvih Pjacolinih 100 godina: Omaž kralju tanga na Kolarcu
Prvih Pjacolinih 100 godina: Omaž kralju tanga na Kolarcu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U godini u kojoj se obeležava 100 godina od rođenja argentinskog kompozitora Astora Pjacole, Centar za muziku Kolarčeve zadužbine organizuje 9. juna koncert Pjacolinih, ali i dela inspirisanih njegovim stvaralaštvom.

Na koncertu u okviru ciklusa Kolarac tvoj svet muzike predstaviće se violončelistkinja Maja Bogdanović, čiju je aktivnost kao koncertnog čeliste u svetskim dvoranama, kao i saradnje sa brojnim orkestrima kritika ispratila velikim priznanjima za njeno sviranje "posebne tonske lepote i velike zrelosti interpretacije".

Nastupiće i Marselo Nisinman, kompozitor i majstor izvođač na bandoneonu, violinista Danijel Rouland, pijanistkinja Nataša Kudricka, kontrabasista Zoran Marković, kao i gitarista Alberto Mezirka.  

Spasitelj tanga

Astor Pjacola (1921-1992) argentinski kompozitor, vođa orkestra i izvođač na bandoneonu. Kao benadoneonista, počeo je da se bavi muzikom vrlo rano. Simfonija napisana za filharmoniju Buenos Ajresa 1954. donela mu je stipendiju za studije kompozicije kod Nađe Bulanže u Parizu. Ipak, ova čuvena profesorka ubeđivala ga je da se okrene stvaranju dela u žanru tanga. Na njen predlog, Pjacola odlazi u rodni Buenos Ajres, gde je oformio male sastave koji su izvodili njegova dela. Ostalo je istorija...

Proslavio je tango u svetu, pa kad osamdesetih godina prošlog veka njegova dela počinju da izvode klasični sastavi, u Argentini je bio slavljen kao "spasitelj tanga". Pjacola je autor oko 750 dela različitog žanra i stila, među kojima ima i filmske muzike.  

Komentari (0)

Kultura