Reflektor

Galerija "Anastas" MPU: "Nepotrepštine" iz davno zatvorenih škinja i trezora memorije Zlatka Cvetkovića

Komentari

Autor: Euronews

14/06/2021

-

15:50

Galerija "Anastas" MPU: "Nepotrepštine" iz davno zatvorenih škinja i trezora memorije Zlatka Cvetkovića
Galerija "Anastas" MPU: "Nepotrepštine" iz davno zatvorenih škinja i trezora memorije Zlatka Cvetkovića - Copyright Promo/MPU

veličina teksta

Aa Aa

Izložba pod nazivom "Nepotrepštine" autora Zlatka Cvetkovića biće otvorena sutra, 15. juna, u galeriji "Anastas" Muzeja primenjene umetnosti (MPU).

Izložba je nastala kao rezultat doktorskog umetničkog projekta Zlatka Cvetkovića, koji je bio usmeren na istorijske, umetničke, teorijske, sociološke, psihološke aspekte ličnog odnosa prema različitim predmetima u vremenu.

"Iz trezora memorije, iz davno zatvorenih škrinja, autor izvlači predmete koje iz nekadašnjeg statusa prevodi u polje i prostor umetnosti. To čini, radeći, zapravo, sa njihovom materijalnom i značenjskom, duhovnom premisom, onom njihovom suštinom koju su stekli u svom `minulom radu`, tj. životu. Identitet tih stvari ponekad ostaje, čini se, nepromenjen, jer bude boje, mirise, ukuse, fascinacije iz detinjstva.

S druge strane, pokreću nostalgično osećanje, na atributskoj su klackalici od važnog do efemernog i ukazuju na promene specifikuma iluzija tokom vremena", ispisala je Ljubica Jelisavac  u katalogu izložbe.

Promo/MPU

Detalj "Engleska je bila bliža"

Inicijacije prostornih instalacija koje uključuju njegove nepotrepštine, sežu do vremena detinjstva, odrastanja, i svih onih situacija socijalizacije, stanja anksioznosti u odnosu na stvari, stvarčice, fetiše, ali i na druge subjekte u datom okruženju, koji su mogli imati podudarne težnje i potrebe kao i on, u određenom trenutku.  

Predmeti su živa tvar za Cvetkovića, a tu njihovu vitalnost on potcrtava umetničkim postupcima, poznatim u modernističkim i postmodernističkim periodima. Pored toga, poseže za multiplikacijom i radikalnom promenom formata (dimenzija predmeta), uvećanjem.

Promo/MPU

Segment "Dobar pazar"

Cvetković je rođen u Vrnjačkoj Banji, diplomirao je i magistrirao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Fakultetu primenjenih umetnosti, gde radi u zvanju vanrednog profesora.

Član je umetničke grupe LUM (Lavatorijum umetničkih misli), udruženja Punkt za umetnički eksperiment, European Textile Network, kao i ULUPUDS. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Ostvario je 11 samostalnih i preko 110 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a njegovi radovi se nalaze u kolekcijama MPU u Beogradu, Muzeja dekorativnih umetnosti i dizajna u Rigi , Centralnog muzeja tekstila u Lođu, Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu, Ateljea 61 - ustanove za izradu tapiserije i Zavičajnog muzeja "Zamak kulture" u Vrnjačkoj Banji.

Izložba u "Anastasu" biće otvorena do 3. jula, a šetnja kroz izložbu sa autorom zakazana je za 19. jun i 3. jul u 12 časova.

Komentari (0)

Kultura