Reflektor

Dubioza Kolektiv objavila novi album "Agrikultura", a započela je i odbrojavanje do Sea Star festivala

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2022

-

16:26

Dubioza Kolektiv objavila novi album "Agrikultura", a započela je i odbrojavanje do Sea Star festivala
Dubioza kolektiv - Copyright Goran Lizdek

veličina teksta

Aa Aa

Sastav "Dubioza Kolektiv" danas je objavio novi album "Agrikultura", a koji je ovaj popularni bosansko-hercegovački bend najavio singlovima "Kafana" i "Bubrezi". Prema rečima članova ovog benda, čitav album je zapravo nastao kao neka psihoterapija u doba koronavirusa.

"Stvarajući album, razmišljali smo kako se nositi sa svim tim. Pretpostavljam da se te naše traume čuju na albumu. Šaren je, i stilski i tematski, kao što su ljudi i navikli od nas. Nije nam strano kombinovati sve moguće i nemoguće žanrove, u rasponu `od Bacha do sevdaha`", navode iz sastava Dubioza Kolektiv.

"Agrikultura" je mini album od osam pesama koji je nastao u protekle dve pandemijske godine. Jednostavno, na broju osam celina se zaokružila i nije bilo više potrebe da se dodaju nove pesme za izdanje.

"Sam naziv i koncept albuma `Agrikultura` nastao je iz naše potrebe da skrenemo pažnju da zbog preteranog interesa za virtuelno i digitalno, uskoro nećemo imati šta da jedemo, jer bi svi da budu YouTuberi i IT-jevci, a lopata, motika i kramp gade se svekolikom stanovništvu. Šta da radimo kad se kriptovalute ne jedu", kažu iz sastava i pozivaju da im se publika javi preko mreža ako im se sviđa album.

"Šaljite nam pohvale tipa: genijalno, monumentalno, briljantno, itd. Ako vam se album pak ne sviđa, šaljite kritike, pa čak i uvrede tipa: očajno, užas, ko vam dade instrumente, itd. Takođe, možete se služiti i emotikonima. Pišite šta god želite, al' ne šaljite gifove života vam. Gif je najdosadnija pojava na netu", poručula je Dubioza Kolektiv.

Odbrojavanje do Umaga

U međuvremenu je Dubioza Kolektiv započela odbrojavanje do Sea Stara gerilskim nastupom na glavnoj zagrebačkoj pijaci.

Dubioza Kolektiv je iznenadnim subotnjim performansom u Zagrebu, naime, dala veliki zamah ogromnom interesovanju koje već mesecima vlada za umaški festival.

Gerilska Dubiozina akcija na glavnoj zagrebačkoj pijaci doslovno je započeta praskom, i to u sekundi nakon što se s brda Grič oglasio top, a potom se pretvorila u retko viđeni šou.

Uz furioznu, tridesetominutnu svirku i hitove "Volio BiH", "USA", "Himna generacije" i "Bubrezi", plesala je prepuna pijaca, čim je označen ulazak u finalnu fazu pred početak održavanja prvog velikog hrvatskog festivala posle dvogodišnje pauze.

"Ljudi, ljudi, ovako, naš prvi, PRVI nastup u Hrvatskoj nakon dve i po godine biće na Sea Star festivalu u Umagu. To ne smete propustiti!", poručila je Dubioza i žustro krenula u finale nastupa s velikim hitom "No Escape (From Balkans)".

U lagunu Stella Maris 27. i 28. maja bend će doneti apsolutnu "greatest hits" kolekciju, začinjenu premijerom pesama s novog studijskog albuma "Agrikultura". 

Umaška laguna Stella Maris 27. i 28. maja ugostiće velika muzička imena. Među njima su i jedna od najtraženijih hip hop zvezda današnjice Iggy Azalea, techno kraljica Amelie Lens, platinasti hitmejkeri Meduza i Topic, vodeći regionalni izvođači Konstrakta, Senidah, Buč Kesidi, Umek, Vojko V, z++, Grše, Bore Balboa, Mimi Mercedez i sjajna imena elektronske scene poput Insolate, Tijane T, Adiel i Brine Knauss, i mnogi drugi.

Događaj kojim će biti otvorena evropska festivalska sezona ujedno je i prvi veliki festival koji će se dogoditi u Hrvatskoj posle dve godine.

Izuzetno interesovanje dovelo je već sada do prodaje više od dve trećine festivalskog kapaciteta, uz potražnju koja prevazilazi onu iz prve godine, kada je kroz ulaze prošlo 50.000 posetilaca.

Ulaznice za Sea Star prodate su u 40 zemalja sveta, uključujući pre svega region, Italiju, mnogo evropskih zemalja, zatim SAD, Australiju i Japan, što takođe nadmašuje dosadašnje uspehe.

Povoljnije ulaznice do 13. maja

Zbog ogromnog interesovanja publike iz celog regiona i Evrope, aktuelne cene festivalskih ulaznica važiće najkasnije do 13. maja, do kraja dana. U prodaji su po promo ceni od 4.600 dinara. Kompletna ponuda ulaznice i smeštaja može se pronaći na Ulaznice sekciji zvaničnih stranica festivala.

Sve ulaznice, smeštaji i prevozi za Sea Star kupljeni do sada na zvaničnim prodajnim mestima važe i za izdanje 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura