Reflektor

"Strune čežnje": Harfistkinja Zoja Đorđević u sali Beogradske filharmonije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/06/2022

-

10:54

"Strune čežnje": Harfistkinja Zoja Đorđević u sali Beogradske filharmonije
Zoja Đorđević - Copyright Marko Risović

veličina teksta

Aa Aa

Mlada harfistkinja Zoja Đorđević održaće svoj donatorski koncert u sali Beogradske filharmonije 15. juna s početkom u 20 časova, kako bi skupila novac za svoje buduće školovanje u inostranstvu.

Zoja ove godine započinje studije na Norveškoj muzičkoj akademiji u Oslu, u klasi čuvene profesorke Izabel Peran, a na koncertu će publiku povesti na put kroz različite epohe i prikazati neočekivan spektar mogućnosti instrumenta koji svira i nijanse svog muzičkog karaktera.

Pored kompozicija i aranžmana za solo harfu, očekuju nas i dva dueta: Zoji će se pridružiti vođa violončelista Beogradske filharmonije Aleksandar Latković i alumnista Berkli koledža Andrija Gavrilović (flighorna).

Rade Marković

 

Mlada harfistkinja je tokom proteklih 10 godina nagrađivana na brojnim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu kao solista i kao član kamernog ansambla. Predana, vredna i posvećena, Zoja je nosilac Vukove diplome u dve srednje škole, a u muzičkoj školi "Stanković" je proglašena za đaka generacije. Pored redovnog muzičkog školovanja Zoja nije propustila nijednu priliku za dodatno profesionalno usavršavanje sa profesionalcima iz Srbije i inostranstva.

"Zoja je učenica sa kojom je divno raditi, a njen talenat i sposobnosti će je učiniti odličnim muzičarem!", rekla je o njoj njena profesorka Peran sa Norveške muzičke akademije.

Prvi solistički koncert održala je sa 14 godina u velikoj sali Doma omladine Beograda. Samostalno, sa kamernim sastavima ili bendom nastupala je u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, konaku Kneginje Ljubice, Domu omladine Beograda, galeriji KCB, na Mikser festivalu, u Super dotu, na Međunarodnom festivalu harfe u Beogradu, a pripala joj je i čast da otvori koncert dueta Catrin Finch & Sekou Keita 2019. godine u Beogradu.

Promo

 

Prošle godine Zoja je nastupila na zvaničnoj proslavi rođendana kraljice Elizabete II u rezidenciji ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu.

"Zoja je veoma iskusna mlada harfistkinja sa sjajnom tehnikom i divnom muzikalnošću. Ona pokazuje veliku zrelost i muzičko razumevanje. Bila sam impresionirana standardom njenog nastupa i prepoznala sam u njoj značajan talenat", rekla je o Zoji njena slavna koleginica, harfistkinja Ketrin Finč.

Događaj organizuje Multikultivator, organizacija koja pruža podršku i prilike za stručno usavršavanje mladih muzičara iz Srbije u inostranstvu.

Ulaznice za koncert dostupne su preko prodajne mreže Tickets.rs, a sav prihod ostvaren prodajom ulaznica namenjen je za pokrivanje troškova Zojinih studija u Norveškoj.

Donatorski koncert The Strings Of Desire podržali su Super dot, Fondacija Dobar Glas, UTI, Isis, Alma Quatro, Baltasar vinoteka, 2Immersive4U, Watchroom, McDonald’s, Studio Crater i Tickets.rs.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura