Reflektor

"Prolaznici" spajaju Beograd i Pariz: Izložba Cileta Marinkovića otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2021

-

10:04

"Prolaznici" spajaju Beograd i Pariz: Izložba Cileta Marinkovića otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu
"Prolaznici" spajaju Beograd i Pariz: Izložba Cileta Marinkovića otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je izložbu "Prolaznici" Milana Marinkovića Cileta u Kulturnom centru Srbije u Parizu i istakla da se ovom postavkom i nastupajućim programima nastavlja unapređenje tradicionalno bogate kulturne saradnje Republike Srbije i Republike Francuske.

"Saradnja se odvija u duhu Zajedničke izjave koju su 2019. godine u Beogradu potpisali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Francuske Emanuel Makron", rekla je ministarka kulture i informisanja.

Tradicionalnu povezanost Srbije i Francuske, Pariza i Beograda, kakao je naglasila, dodatno su ojačali naši umetnici, koji su u ovom gradu sazrevali i dostizali svoj profesionalni vrhunac.

Ministarstvo kulture i informisanja

"Magija Pariza i njegovih muzeja i galerija, gde se stvaralo, raspravljalo o umetnosti i trošila ‘umetnost življenja’, bila je moćna inspiracija i putokaz za brojne stvaraoce iz Srbije", rekla je Gojković i dodala da su značajni srpski slikari, od Save Šumanovića, Milana Konjovića i Petra Lubarde preko Vladimira Veličkovića i Ljube Popovića, pa sve do autora pomenute izložbe, u "gradu svetlosti" proveli su dobar deo svog života.

"Prolaznici" spajaju Beograd i Pariz, prepliću duh oba grada i kako je sam autor primetio: `Često, šetajući nekim zalutalim ulicama Pariza, iznenada otkrivam Beograd`", rekla je Gojković.

Gojković je naglasila da je na umetničkoj sceni Pariza, srpsko slikarstvo ostavilo dubok trag, da je svojim šarmom i duhom "osvajao" naše velikane, a oni su mu uzvratili istom merom, stvarajući dela za sva vremena.

Izložbu "Prolaznici" Cileta Marinkovića, kako je ukazala, čine dela nastala u proteklih nekoliko godina, a iako predstavljaju slikarevu "zrelu fazu", na njima su i dalje prisutni bogatstvo forme i stilova iz ranijih perioda njegovog stvaralaštva.

Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

Prolaznici su tema koju obrađujem 50 godina, kaže Marinković

"Na slikama pred nama možemo videti običan svet koji srećemo na ulici, u metrou, kafiću i koji zapravo i ne poznajemo, a deo je naše svakodnevice", rekla je Gojković i podsetila da u ranim radovima Marinkovića, često srećemo mladost Pariza i Beograda kako besciljno luta ulicama ili se zabavlja na gradskim dešavanjima, što je veran prikaz društvene atmosfere toga doba.

Supruga predsednika Republike Tamara Vučić, koja je pokrovitelj izložbe, je govoreći o uticaju dva grada, Pariza i Beograda, dve zemlje i dva naroda na umetnički izraz umetnika, rekla:

"Balkansko i srpsko oko našlo je na ulicama Pariza jedan svoj Beograd, a srce i duša preradili su spoljne slike u vatromet boja i oblika koji i jednom i drugom gradu svojom ekspresivnošću višestruko vraća duh koji su mu podarili.

Umetnost nema ni mesta nastanka ni narodnosti, ona je jedinstveni jezik komunikacije koji već u samoj zamisli govori sve jezike i potiče sa svakog mesta na kome žive ljudi, ne zaustavlja se na granicama, već širi obasipajući lepotom i sadržajnošću čitav svet. Srećna sam što sam deo našeg malog naroda, brojčano malog, ali duhom velikog, koji, svedočimo i danas ovde, može da iznedri takve veličine u oblasti umetnosti kakve smo svetu darivali u oblasti nauke."

Na otvaranju su se obratili ambasadorka Srbije u Francuskoj Nataša Marić i autor Milan Marinković, koji je rekao da su dela koja su izložena nastala i u Beogradu i u Parizu.

"Tema izložbe su prolaznici. To je tema koju obrađujem 50 godina, posle prvog Oktobarskog salona stalno je obogaćujem pored mojih redovnih slika", izjavio je Marinković.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu