Reflektor

Vršačka pozorišna jesen: Sve je spremno za 29. Međunarodni festival klasike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2022

-

16:30

Vršačka pozorišna jesen: Sve je spremno za 29. Međunarodni festival klasike
Zgrada Narodnog pozorišta "Sterija" - Copyright Wikipedia.org/Свифт/Svift

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni festival klasike "Vršačka pozorišna jesen" održaće se od 25. septembra do 1. oktobra u Narodnom pozorištu "Sterija" u Vršcu, pod sloganom "Svedočanstvo vremena". Ovogodišnji selektor dramaturg Branislav Nedić, rekao je da se, birajući predstave, rukovodio željom da izmiri stručnu javnost i "običnog" gledaoca koji voli da dolazi u pozorište.

Festival otvaraju Vrščani svojom predstavom "Lari Tompson – tragedija jedne mladosti" Dušana Kovačevića, a u režiji Dušana Petrovića. 

Narodno pozorište Užice 26. septembra izvešće predstavu "Mesec dana na selu" Ivana Sergejeviča Turgenjeva u režiji Milana Neškovića.

Narodno pozorište iz Beograda učestvovaće sa dve predstave i to: 27. septembra sa predstavom Henrika Ibzena "Nora- lutkina kuća" u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a 29. septembra predstavu "Rat i mir" Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Borisa Liješevića.

Srpsko Narodno pozorište će 30. septembra izvesti višestruko nagrađivanu predstavu Momčila Nastasijevića "Kod večite slavine" u režiji Sonje Petrović.

U pratećem programu gostovaće predstava "Ministarka" NP "Bora Stanković", Vranje u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića i u čast nagrađenih Kruševačko pozorište izvešće "Čudo u Šarganu", Ljubomira Simovića u režiji Nebojše Bradića.

Žiri festivala u sastavu Valentin Vencel, reditelj glumac i direktor pozorišta Ujvideki Sinhaz, Miroslav Miki Radonjić, teatrolog i direktor Sterijinog Pozorja i Nataša Petrović, glumica Pozorišta "Zoran Radmilović" iz Zaječara dodeljivaće nagrade za najbolju predstavu u celini, najbolju režiju, najbolju mušku i žensku ulogu, nagradu za mladog glumca "Tomislav Pejčić" i specijalnu nagradu, dok će dijaloge o pozorištu nakon svih festivalskih izvedbi u okviru okruglog stola voditi teatrološkinja Jelena Perić.

Komentari (0)

Kultura