Reflektor

40 Fingers otvara 22. Guitar Art Fest, stiže ponovo i Vlatko

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2021

-

18:26

40 Fingers otvara 22. Guitar Art Fest, stiže ponovo i Vlatko
40 Fingers otvara 22. Guitar Art Fest, stiže ponovo i Vlatko - Copyright E-stock/Katarina Cvijović

veličina teksta

Aa Aa

Gitar Art Festival, u 22. izdanju, biće održan od 1. do 5. juna pod sloganom “Digital Revolution", na više koncertnih sala u Beogradu, a na programu su koncerti makedonskog virtuoza Vlatka Stefanovskog i proslavljenog italijanskog kvarteta 40 Fingers.

Muzički festival u saradnji sa Domom omladine Beograda će u prestonici predstaviti osam koncerata klasične, pop i rok muzike koji slavi gitaru kao esenciju modernog umetničkog stvaralaštva.

Dugo iščekivani nastup popularne gitarske grupe 40 Fingers otvoriće 22. Gitar Art Festival (GAF) 1. juna u Kombank Dvorani.

Oni su bili predviđeni na prošlom festivalu koji je morao da bude prekinut usled izbijanja korona virusa nakon svega dva koncerta sa programa.

Koncert 40 Fingers do sada je bio tri puta odložen.

Novi muzičko-scenski spektakl italijanskog gitarskog kvarteta naziva “Guitar Rhapsody” predstaviće poznatu filmsku muziku, autorske pesme, da bi kasnije usledio energičan deo sa kultnim melodijama i popularnim obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za četiri gitare.

Istaknutom gitaristi Vlatku Stefanovskom koji je redovan gost GAF, ovog puta 3. juna u velikoj sali Doma omladine Beograda pridružiće se Vukašin Marković, pevač i trombonista, lider sastava Irie FM, sa kojim će izvesti popularne gitarske numere u specijalnim aranžmanima.

Koncerte klasične muzike na GAF održaće i vrhunski gitaristi među kojima su Ruben Betenkurt iz Portugala, Tal Hurvic iz Izraela i Julija Trinšok iz Nemačke.

Svečano zatvaranje festivala rezervisano je za 5. jun na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine i svetsku premijeru više puta najavljenog i odlaganog koncerta “Recuerdos de Belgrado” nemačkog kompozitora Hoakina Klerča, koji je koncert za gitaru i simfonijiski orkestar posvetio beogradskom Gitar Art Festivalu.

Nastupa Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, a solisti koncerta su Marko Tamajo iz Austrije, David Martines i Rafael Agire iz Španije.

Gitar Art Festival je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji i međunarodno prepoznata smotra koja nosi titulu jednog od pet najznačajnih manifestacija gitarske umetničke muzike u svetu.

Najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu festivala, kao velikani - Pako de Lusija, Sting, Enio Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

Komentari (0)

Kultura