Reflektor

"Nepouzdani pripovedač": Izložba stvaralačkog opusa Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2022

-

12:08

"Nepouzdani pripovedač": Izložba stvaralačkog opusa Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti
"Nepouzdani pripovedač": Izložba stvaralačkog opusa Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Otvaranje izložbe "Nepouzdani pripovedač" istaknutog umetnika Mrđana Bajića biće održano 24. septembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) i trajaće četiri meseca, odnosno do 23. januara naredne godine.

Kustoski tim čine Miroslav Karić, Aleksandra Mirčić i Žaklina Ratković.

Izložba "Nepouzdani pripovedač" predstavlja višedecenijski stvaralački opus Mrđana Bajića, jednog od najznačajnijih figura savremene umetničke scene u Srbiji.

Postavljena na svih pet nivoa i u neposrednom okruženju Muzeja, izložba je koncipirana kroz hronološke i tematske celine ('80 vs '90, Yugomuzej, Nepouzdane priče) koje prate sve faze razvoja Bajićevog skulptorskog rada i građenja specifične autorske poetike, pristupa i izraza u mediju skulpture.

Promo

 

Postavkom su obuhvaćeni radovi i projekti koji su poslednje četiri decenije obeležili umetnička dešavanja kod nas, kao što je i nova interpretacija projekta "Yugomuzej" ili nova produkcija namenski rađena za aktuelnu izložbu.

Pored skulptorskih ostvarenja, važan je i crtački opus Bajića kao deo istraživačkih procesa i svakodnevne misaone prakse.

Crtež ili često crtež - kolaž, za Bajića su idejna polazišta u testiranju konačnih skulptoralnih formi, nepresušni izvor predložaka i skica za realizovane ili, nikad izvedene radove. Izložbene celine daju uvide u širok obim tema kojima se umetnik bavio, kroz istorijsko-društvene, političke, kulturološke okvire.

Pojedinačni izložbeni segmenti posvećeni su saradnjama sa drugim umetnicima kao što je britanski umetnik Ričard Dikon, kao i umetnikov dugogodišnji profesorski angažman na Fakultetu likovnih umetnosti (FLU) i edukacija generacija mladih umetnika.

Promo

 

U saradnji sa katedrom za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, FLU i Srpskom akademijom nauka i umetnosti (SANU), studenti istorije umetnosti stvorili su bazu umetnika koji su studirali kod profesora Bajića i na taj način napravili pregled savremene skulptorske scene u Srbiji poslednjih 30 godina.

U okviru izložbe planirana su tematska vođenja, razgovori i predavanja na kojima će domaći i strani istoričari umetnosti, kustosi i teoretičari govoriti o različitim aspektima Bajićevog umetničkog rada.

Promocija pratećeg kataloga izložbe sa autorskim tekstovima prof. dr Lidije Merenik, prof. dr Antonela Tolvea, kustosa Žakline Ratković i Miroslava Karića biće organizovana 15. oktobra.

Mrđan Bajić (65), živi i radi u Beogradu, gde je završio Osmu beogradsku gimnaziju 1976. kada je upisao FLU. Diplomske (1981) i postdiplomske (1983) studije završio je na Vajarskom odseku, gde je bio asistent od 1985. do 1990. godine kada odlazi u Pariz.

U Beograd se vratio krajem 1996. i postao profesor na FLU (1997) kada je vodio nastavu vajanja na Vajarskom odseku, a od 2002. godine vodio je klasu na istom odseku za studente završnih godina osnovnih i master studija.

Promo

 

Kao gostujući umetnik držao je predavanja na likovnim akademijama i katedrama za istoriju i teoriju umetnosti u: Ričmondu, Stokholmu, Sidneju, Budimpešti, San Francisku, Banja Luci, Karlsrueu, Berlinu, Njujorku.

U periodu od 1998. do 2002. radio je na projektu “Yugomuzej” koji je predstavljen u Beogradu (CZKD, 2001), Beču (2003) i na 25. Bijenalu u Sao Paolu (2002).

Republiku Srbiju predstavljao je na Bijenalu u Veneciji 2007. godine sa projektom "Reset_".

Dobitnik je ordena Viteza umetnosti i književnosti, Ministarstva kulture i komunikacija Republike Francuske (2015).

Izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti 2021. godine.

Realizaciju izložbe pomogli su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Srpska akademija nauka i umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti - vajarski odsek, Hartefact, i mnogi partneri projekta.

Komentari (0)

Kultura