Aktuelno iz kulture

"Otkačeni" austrijski vajar Ervin Vurm u aprilu u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2022

-

14:51

"Otkačeni" austrijski vajar Ervin Vurm u aprilu u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu
Ervin Vurm - Copyright EPA/JONAS GUETTLER

veličina teksta

Aa Aa

Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) u 2022. godini, kako kaže direktorka ove institucije kulture Marijana Kolarić, ima velike planove, a kao posebno značajnu, najavila je izložbu globalno poznatog austrijskiog umetnika Ervina Vurma koja bi, ako pandemijski uslovi dozvole, bila otvorena za posetioce početkom aprila.

"Nakon zatvaranja retrospektivne izložbe Vladimira Veličkovića 21. februara započećemo pripreme za postavljanje izložbe najvažnijeg autrijskog umetnika u ovom momentu čiji radovi imaju izuzetn uticaj na globalnom nivou", kazala je Kolarić za Tanjug.

Ervin Vurm važi za "otkačenog" austrijskog vajara, svetski poznatog po svojim neuobičajenim delima. Pažnju šire javnosti, i ne samo ljubitelja umetnosti, ovaj umetnik privukao je svojim originalnim i i nesvakidašnjim radovima.

Na predlog bečkog Muzeja moderne umetnosti, organizovao je veliku izložbu 2006. godine u prestonici Austrije. Vurm je tada uz pomoć brojnih građevinskih radnika, na ivicu krova muzeja naopačke nasadio jednu tipičnu austrijsku porodičnu kuću.

Kolarić kaže da još uvek ne može da otkriva detalje izložbe koju će Vurm predstaviti u Beogradu. Ali govoreći o produkcijskim izazovima u nastavku 2022. godine, Kolarić najavljuje da je za jesen 2022. godine planirano postavljanje retrospektivne izložbe vajara Mrđana Bajića.

Retrospektiva Bajića, omaž Protiću

"Biće to veliki izazov za sve zaposlene u MSUB. Sigurna sam da ćemo imati veliki broj posetilaca iz regiona zbog te izložbe, naravno ako to pandemijski uslovi dozvole", kaže Kolarić.

Kako kaže u legatu Milice Zarić i Rodoljuba Čolakovića osmišljen je program usmeren na kolekcije MSUB.

"U planu nam je postavljanje izložbe posvećene legatima, a u toku godine imaćemo poseban program posvećen osnivaču Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Miodragu V. Protiću. Na taj način obeležićemo 100 godina od Protićevog rođenja", ističe Kolarić.

Iz pozicije komesarke na predstojećoj Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji 2022. godine, Kolarić naglašava da je zadovoljna dosadašnjim pripremama za nastup Srbije na najznačajnijoj smotri savremene umetnosti u svetu.

"Krajem decembra sam posetila Paviljon Srbije u Veneciji. Tamo sam boravila zajedno sa predstavnikom Srbije na ovoj prestižnoj manifestaciji, umetnikom, Vladimirom Nikolićem i kustoskinjom Biljanom Ćirić. Najužem timu pridružili su se i arhitekte izložbe Segolen Dubernet iz Liona i Predrag Krstić. Siguran sam da će Nikolićev video rad "Hod sa vodom" privući veliku pažnju u Veneciji", kaže Kolarić.

Da podsetimo, prema koncepciji umetničke direktorke Ćećilije Alemani, pod naslovom "Mleko snova" Bijenale će trajati od 23. aprila do 27. novembra, a vernisaž za stručnu javnost najavljen je od 20. do 22. aprila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura