Reflektor

Koncert na Zidiću: Milan Petrović Quartet u petak na Platou Milana Mladenovića

Komentari

Autor: Euronews

05/07/2021

-

11:35

Koncert na Zidiću: Milan Petrović Quartet u petak na Platou Milana Mladenovića
Koncert na Zidiću: Milan Petrović Quartet u petak na Platou Milana Mladenovića - Copyright Saša Ivanović

veličina teksta

Aa Aa

Milan Petrović, poznati beogradski kompozitor i klavijaturista, nastupiće sa svojim Kvartetom u okviru devete sezone popularnih Koncerata na Zidiću, 9. jula od 20 časova na Platou Milana Mladenovića.

U intimnoj atmosferi karakterističnoj za ove nastupe, u samom centru grada, na otvorenom, publika će biti u prilici da čuje izbor najboljih autorskih kompozicija Milana Petrovića nastalih u proteklih 10 godina.

Na ovaj način, obeležiće se i 25 godina Milanovog rada i 10 godina rada MP Quarteta. Petrović je nastupao širom sveta kako samostalno, tako i sa svojim Kvartetom, koji pored njega čine Lehel Nađ, Bogdan Zdjelar i Robert Gostinčar. Največi dosadašnji uspesi ovog sastava su šest izdanja, turneje u Kini, Austriji, Rumuniji i svim zemljama regiona.

Petrović je kompilaciju autorskih kompozicija "The Best of  2011 – 2021" objavio u aprilu za izdavačku kuću "Jazz Fortnight" iz Skoplja.

"The Best of 2011 – 2021" predstavlja retrospektivu pažljivo biranih autorskih kompozicija Milana Petrovića koje su objavljene i nastale u proteklih deset godina, a gde je sarađivao sa mnogim poznatim muzičarima iz regiona. U okviru kompilacije, posebna pažnja posvećena je saradnji sa ženama iz sveta muzike, a koje svoju karijeru grade, takođe, u regionu i svetu, kao što su Sonja Kalajić, Ksenija Komljenović (SAD), Diana Čerenšek (HR), Vanja Danilović (BIH), Maja Klisinski, Aleksandra Djordjević, Mina Momčilović, Dunja Popović, Bojana Todorović.

Spot za kompoziciju "Connected again" Milana Petrovića i prijatelja je objavljen pre dva dana, preko publishera "Jazz Fortnight" iz Skoplja. Video predstavlja svedočanstvo o danima u vreme pandemije kada su granice bile zatvorene i kada je petoro muzičara odlučilo da se spoji putem muzike. U pet odvojenih prozora možemo videti snimke nastale iz ruke naših aktera i kako su izgledali dani i njihovo okruženje, sa različitih mesta u regionu.

Koncerti na Zidiću, koje Dom omladine Beograda od 2013. godine organizuje na Platou Milana Mladenovića, postali su jedan od omiljenih letnjih kulturnih programa za sve Beograđane i goste našeg glavnog grada.

Komentari (0)

Kultura