Reflektor

Čuveni gitarista Al Mekej drugi put među Srbima, stiže 12. avgusta na otvaranje Nišvila

Komentari

Autor: Euronews

05/07/2021

-

12:35

Čuveni gitarista Al Mekej drugi put među Srbima, stiže 12. avgusta na otvaranje Nišvila
Al Mekej - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Earth, wind and fire Experience" koji predvodi čuveni američki gitarista, autor i producent Al Mekej, nastupiće 12. avgusta na otvaranju ovogodišnjeg Nišvila.

"Program `Al McKay´s Earth, Wind & Fire Experience` je posvećen godinama koje je Mekej proveo u jednom od najinovativnijih i komercijalno najuspešnijih bendova svih vremena. Uticajni Roling Stone ih je nazvao `inovativnim, preciznim, a opet senzualnim, proračunatim i…. ispoliranim`,  uz konstataciju da je bend `promenio zvuk crnog popa. Jedan od najvećih bendova svih vremena`", podsećaju iz Nišvila.

Al Mekej je pre nešto više od četiri i po decenije (1975) svirao u beogradskoj hali Pionir, kao član najbolje postave "Earth, Wind and Fire". Bila je to njihova prva evropska turneja, a sviralu su kao predgrupa Santani i po ocenama, tada još uvek malo poznati bend, "ukrao" je šou čuvenom Santani - kako fantastičnom svirkom, tako i specijalnim efektima. 

profimedia

Al Mekej 12. avgusta nastupa na Nišvilu

Mekej je bio član pomenutog benda od 1973. do 1981. godine, a sam ili sa pevačem Morisom Vajtom (1941-2016) napisao je legendarne hitove poput "September", "Happy Feeling" i "Sunshine".

"Kada su početkom osamdesetih `Earth, Wind and Fire` otišli na dužu pauzu, Mekej je želeo da nastavi tradiciju benda i oformio je svoju grupu u koju je doveo mnoge originalne članove benda i sa kojom već decenijama uspešno snima i nastupa na vodećim evropskim festivalima", navodi u saopštenju Nišvil.

Mekej je i dobitnik više Gremi nagrada, a prvi angažman je dobio sa 18 godina, odmah po završetku srednje škole. Drug ga je, naime, odveo na probu "Ike & Tina Turner" benda. Bend je uvežbavao pesmu Temptationsa  "Losing You". Ajk je tvrdio da uvodni deo sviraju dve gitare, ali je Mekej, pošto je i sam skidao taj uvod, glasno prokomentarisao da je to samo jedna gitara. Muzičari su u tišini pogledali školarca koji je dobacivao velikom Ajku, koji je potom namršteno rekao: "Stvarno?! Da ne znaš možda i da odsviraš". Al je, budući da je levoruk, okrenuo gitaru i odsvirao deo za koji je Ajk mislio da su dve gitare.

"Sledećeg dana sam dobio poziv od Ajka koji je rekao da od juče više ne traži gitaristu i pozvao me da se pridržim bendu na turneji", prisećao se kasnije Mekej, pre kog su Ajk i Tina u bendu imali još jednog levorukog gitaristu, Hendriksa.

Nišvil džez festival biće održan od 12. do 15. avgusta u prostoru Niške tvrđave.

Komentari (0)

Kultura