Reflektor

U toku je "Nedelja Discipline", vinil i CD izdanja na specijalnom popustu

Komentari

Autor: Seecult

06/07/2021

-

16:29

U toku je "Nedelja Discipline", vinil i CD izdanja na specijalnom popustu
U toku je "Nedelja Discipline", vinil i CD izdanja na specijalnom popustu - Copyright Wikipedia.org/Rosie Eisor

veličina teksta

Aa Aa

Akciju "Nedelja Discipline" organizuje Mascom, a u tokom ove nedelje (do 11. jula) ljubitelji grupe "Disciplin A Kitchme" moći će da obogate svoje kolekcije najreprezentativnijim vinil i CD izdanjima tog benda po specijalnom popustu.

Jedna od najznačajnijih muzičkih pojava na ovim prostorima, grupa "Disciplina kičme" ostvarila je svojim izdanjima ogroman uticaj na širu rokenrol scenu. Smelo i hrabrije od drugih, kako podseća Mascom, "Disciplina" je kombinovala elektroniku, hip-hop, klasičan rok i pank, koji su prožeti bluzom, soulom i gospelom, prenosi portal Seecult.

Dušan Kojić Koja je i tokom boravka u Londonu poslednje decenije 20. veka okupio novi bend "Disciplin A Kitchme", nastavljajući da istražuje granična područja rokenrola.

Koja je u julu 2019. godine doživeo moždani udar u Londonu, od kojeg se i dalje polako oporavlja.

"Disciplinu kičme" osnovao je 1981. godine, nakon raspada kultnog novotalasnog benda "Šarlo Akrobata". "Disciplina" je postala fenomen koji je prerastao novi talas i već od sredine osamdesetih do početka devedesetih godina formirao sopstvenu kulturu, izraz, estetiku i vizuelni identitet.

"Disciplin A Kitschme" je bila Kojina reakcija na društvene okolnosti devedesetih, tokom kojih je svet prošao kroz tehnološki preobražaj, kreativnost je bila u zaletu, industrijalizacija na vrhuncu, muzički biznis prerastao je sopstvene mogućnosti, muzičari su bili jasni u izrazu i kritici, dok je ova sredina bila izopštena iz većine tih trendova. Muzičari su se, prolazeći kroz ratove i mrak, snalazili kako su znali ili umeli - ovde ili negde drugde.

Boraveći u Londonu, Koja je slao svoje poznate misli i ideje, ali na engleskom jeziku.

"Bend je nekako preživeo sve nedaće koje su nas zadesile. Pronašao sam načina da oformim bend u Londonu pod imenom `Disciplin A Kitschme`, za mene je to bilo izuzetno važno. Pratio sam šta se u muzici dešava i naša ideja je bila da sviramo popularnu dens muziku na ‘živim’ instrumentima. To je bio zaista pionirski potez. Bio sam apsolutno zadovoljan, što je važno ako ne i najvažnije, jer autor prvo mora biti zadovoljan svojim radom, tek onda može zadovoljiti druge", naveo je Koja povodom kompilacije iz londonske faze, koju je Mascom objavio sredinom 2019.

U okviru pomenute akcije "Nedelja Discipline" posetioci mogu nabaviti izdanja "Ove ruke nisu male...3", "Opet." (CD i vinil), "Heavy Bass Blues", "Refresh Your Senses", "NOW!" i "Ove ruke nisu male...4 (These Two hands Are Not Too Small)".

Komentari (0)

Kultura