Reflektor

Dokumentarci na Paliću: Antigona, snimci sa setova legendarnog Felinija, priča o Gorbačovu i razna ostvarenja posvećena životnoj sredini

Komentari

Autor: Euronews

09/07/2021

-

17:08

Dokumentarci na Paliću: Antigona, snimci sa setova legendarnog Felinija, priča o Gorbačovu i razna ostvarenja posvećena životnoj sredini
Dokumentarci na Paliću: Antigona, snimci sa setova legendarnog Felinija, priča o Gorbačovu i razna ostvarenja posvećena životnoj sredini - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

U okviru 28. Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljene selekcije Novi evropski dokumentarni film, koji donosi najbolje dokumentarce s evropskog kontinenta, kao i Eco Dox, program baziran na dokumentarnim ostvarenjima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film biće prikazani filmovi "Antigona - kako se usuđujemo!" slovenačkog reditelja Janija Severa, svojevrsni politički esej o evropskoj demokratiji danas, "Felinopolis" italijanske rediteljke Silvije Đulijeti, koji otkriva 40 godina stare snimke sa filmskih setova legendarnog Federika Felinija, te letonsko-češka produkcija "Gorbačov. Raj" u režiji Vitalija Manskog o jednom od najpoznatijih političara 20. veka Mihailu Gorbačovu.

Pred publikom će se neći i španski film "Interegnum" koji tematizuje konverzaciju između dvoje ljudi na različitim kontinentima, u vreme aktuelne globalne pandemije, kao i češko ostvarenje "Nova smena", o rudaru koji je nakon zatvaranja rudnika uglja u procesu prekvalifikacije za kompjuterskog programera.

"Autori aktuelnih evropskih dokumentaraca su itekako zapitani nad današnjom Evropom i upozoravaju da je tranzicija istočnoevropskih društava u neoliberalni kapitalizam poprimila karakter parodije, današnji hibridni politički sistemi i likovi koji u njima figuriraju ne ulivaju poverenje, a da vrednosti do kojih držimo umnogome zahtevaju preispitivanje i reinterpretaciju, baš kao i dekodiranje antičkih mitova na čijem razumevanju počiva evropska kultura. Sa druge strane, neki autori nude intimistički, epistolarni pogled na ljudsku komunikaciju tokom pandemijskog lokdauna, kao kreativni odgovor ili poetičnu terapiju posledica strašnog šoka koji je potresao čovečanstvo", ističe selektor programa Igor Toholj.

Selekcija Eco Dox predstaviće ostvarenja "Algoritamsko ostrvo" gruzijske rediteljke Tekle Aslanišvili, "Ptice Amerike" američkog reditelja Krega Lukasa, poljsko ostvarenje "Kovid-19: Svet u opasnosti" (režija: Jarosław Jabrzyk & Łukasz Ruciński), "Voda života" češkog reditelja Pavela Boreckija, "Supa od jastoga" španskog reditelja Pepea Andreua, "Metaplazma: slučaj ptica" Nemanje Babića, "Obično čudo-Stublaja" Branka Lazića, "Lični život rupe" češkog reditelja Ondřeja Vavrečke, i "Ukradena riba" poljske rediteljke Gosia Juszczaka.

Toholj je obrazložio i svoj izbor za program Eco Dox:

"Ovogodišnja selekcija ekoloških dokumentaraca po prirodi stvari u centar pažnje stavlja niz tema koje svedoče o davno poremećenom odnosu ljudske populacije prema prirodnim resursima i živom svetu. Mada je inače jasna slika čiji sadrzaj sve više interesuje i zaokuplja pažnju evropskih dokumentarista zamagljena Kovid-19 pandemijom, temom svih tema u ovom trenutku, svi delovi u mozaiku ovogodišnjeg programa reflektuju jasnu poruku i ideju o tome da nam nije ostalo još mnogo vremena za osvešćivanje trenutne, vrlo dramatične pozicije u kontekstu prirodnog okruženja."

Komentari (0)

Kultura