Reflektor

Početak 35. Grada teatra u čast Torbice i povratka u život

Komentari

Autor: Seecult

10/07/2021

-

17:05

Početak 35. Grada teatra u čast Torbice i povratka u život
Grad Teatar Budva - Copyright gradteatar.me

veličina teksta

Aa Aa

Festival “Grad teatar” u Budvi počinje ovog petka predstavom "Krvave svadbe", koprodukcijom sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada iz 2018. godine, rađenoj prema delu Federika Garsije Lorke, i u režiji prerano preminulog Igora Vuka Torbice (1987-2020), piše portal Seecult.

Ovaj portal podseća i da je Torbica dobitnik nagrade budvanskog festivala za doprinos pozorišnom stvaralaštvu za 2017-2018. godinu, a da je predstava "Krvave svadbe" prikazana i na 33. "Gradu teatru", kao i na Bijenalu crnogorskog teatra u Podgorici, gde je Torbicu dodeljena nagrada za najbolju režiju, Varji Đukić za najbolju žensku ulogu, a Vladimiru Pejkoviću za najbolju muziku.

Prinskrin/Youtube/Narodno pozorište Užice

Igor Vuk Torbica (1987-2020)

"Krvave svadbe" na programu su i sutra, 11. jula, na sceni u Budvi, a program ovogodišnjeg festivala predstavlja do 20. avgusta više od 45 programa pozorišne, literarne, muzičke i likovne umetnosti, objedinjenih sloganom "Povratak u život".

To je, prema navodima organizatora kako prenosi Seecult, bila i suštinska ideja vodilja u kreiranju i realizaciji 35. festivala, uz najvažniju potrebu - potrebu za susretom umetnika i njihove publike.

Najavljena je i nova festivalska pozorišna produkcija, 76. po redu, kao i pregled produkcija koje su obeležile period od 2018. do 2020. godine, te odabrane gostujuće predstave iz regiona.

Premijerno i "Zelena čoja Montenegra"

Predstava "Zelena čoja Montenegra", koprodukcija “Grada teatra", Beogradskog dramskog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Podgorice, nastala je na osnovu dramatizacije istoimenog romana Moma Kapora i Zuka Džumhura koju je napisao Stevan Koprivica. Reditelj te predstave je Nikita Milivojević.

Publika će biti u prilici da pogleda i "Selestinu", koprodukciju "Grada teatra" i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, rađenu prema motivima drame Fernanda de Rohasa, u adaptaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića, koja je premijeru imala na 33. festivalu u Budvi.

Najavljena je i predstava "Upotreba čoveka" prema romanu Aleksandra Tišme, u režiji Borisa Liješevića, nastala 2020. godine u koprodukciji "Grada teatra", East - West Centra iz Sarajeva, Novog tvrđava teatra iz Čortanovaca i Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz.

U gostujućem programu biće prikazana predstava "Kozocid" Gradskog pozorišta iz Podgorice, rađena prema tekstu i u režiji Vide Ognjenović, a publiku očekuje i izvođenje predstave "Čitač” Beogradskog dramskog pozorišta i agencije Beo Art, za koju je dramsku adaptaciju istoimenog romana Bernharda Šlinka uradio Fedor Šili, a režirao ju je Boris Liješević.

Beogradsko dramsko će gostovati i predstavom "Sumrak bogova", dramaturškom stilizacijom Ivora Martinića prema scenariju čuvenog filma Lukina Viskontija iz 1969. godine, čiju režiju, adaptaciju, scenografiju i izbor muzike potpisuje Jagoš Marković.

Na repertoaru će biti i nova predstava Jugoslovenskog dramskog "Moj muž", prema istoimenom književnom predlošku Rumene Bužarovske, u režiji Jovane Tomić.

Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba gostovaće predstavom "Znaš ti ko sam ja" Ivana Penovića, a najavljena je i "Marta i sedam strahova" Kazališne družine KUFER/KunstTeatar u saradnji s udruženjem BoliMe iz Zagreba, koja je nastala prema tekstu i dramaturgiji Ivane Vuković, u režiji Natalije Manojlović.

Biće prikazane i dve predstave za najmlađu publiku, "Maca Papučarica" u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica, i predstava "Dečak sa koferom" Malog pozorišta "Duško Radović".

Za zatvaranje 35. “Grad teatar" planiran je "Balkanski špijun" Narodnog pozorišta iz Beograda, prema čuvenom tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Tanje Mandić Rigonat.

Muzički, likovni i književni program

Muzički programski segment počeće 12. jula na Trgu slikara ispred Starog grada, koncertom Hora i orkestra RTS, pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića. Zatim će, na sceni Između crkava, nastupiti makedonski gitarista Vlatko Stefanovski sa svojim triom, a u Budvu stiže i proslavljeni violinista Stefan Milenković sa gudačkim orkestrom "Camerata" iz Novog Sada.

Tanjug/Tara Radovanović

Stefan Milenković gostuje na 35. festivalu "Grad teatar" u Budvi

Solistički koncert će održati i proslavljeni crnogorski pijanista Bojan Martinović, kao i mladi kontrabasista iz Budve Vasilije Gagović.

Poseban deo muzičkog programa činiće "Podijum mladih", posvećen mladim muzičkim nadama Budve u selekciji Nikole Vučkovića, pijaniste i muzičkog pedagoga.

Likovni program počinje 13. jula izložbom "Savremena crnogorska likovna scena" u crkvi Santa Marija, u selekciji slikara Đorđija Boljevića.

Književni program će se odvijati u nekoliko tematskih celina, a počinje 14. jula na Trgu pesnika predstavljanjem monografskog izdanja "Glas vrline – Igor Vuk Torbica na festivalu ’Grad teatar’, Budva", u izdanju JU "Grad teatar". Ta knjiga posvećena je saradnji sa Igorom Vukom Torbicom, kao i sagledavanju značaja rada jednog od najtalentovanijih reditelja današnjice za pozorišnu stvarnost Budve i Crne Gore.

Na Trgu pesnika će biti obeležena i dva značajna datuma za istoriju književnosti - 200 godina od rođenja Fjodora Mihailoviča Dostojevskog i Šarla Bodlera.

Poseban ciklus biće posvećen budvanskom kulturnom nasleđu, a na zatvaranju 35. festivala biće svečano dodeljena nagrada za književno stvaralaštvo "Stefan Mitrov Ljubiša”, čiji je dobitnik za 2019/2020. godinu književnik Radoslav Petković.

Komentari (0)

Kultura