Reflektor

Slovenija u fokusu na filmskom festivalu na Paliću

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2021

-

21:07

Slovenija u fokusu na filmskom festivalu na Paliću
Slovenija u fokusu na filmskom festivalu na Paliću - Copyright Printscreen YouTube/Dani Slovenačkog Filma

veličina teksta

Aa Aa

Deo ovogodišnjeg programa Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, je selekcija "Slovenija u fokusu", u okviru koje će publici biti predstavljeno 12 ostvarenja iz ove zemlje, saopštili su organizatori manifestacije.

Ovom prilikom biće prikazana četiri igrana dugometražna filma - "Neću više da budem luzerka" Urše Menart, priča o istoričarki umetnosti koja se bori za svoju samostalnost, "Pođi sa mnom" Igora Šterka, koji prati troje tinejdžera na izletu u šumi, "Ne zaboravi da dišeš" drama Martina Turka o odrastanju jednog tinejdžera i "Korporacija" Mateja Nahtigala, čiji je fokus inspektor koji rešava slučaj vezan za najveću investiciju u istoriji grada.

Tri kratkometražna ostvarenja repertoara su: "Bik" Bojana Laboviča, koji prati nastavnika likovnog bez posla i bika u potrazi za životom, "Ona lovi" Urške Ðukić, priča o samostalnoj ženi bez ljubavi koja odlučuje da postane lovac na divljač i "Marsova luka" Maura Lainščeka, predstava odnosa jedne luke i grada u kojem se ona nalazi.

Program selekcije predstaviće i dva dugometražna dokumentarca sa muzičkom tematikom - "Muzika je vremenska umetnosti: LP film Laibach" Igora Zupea, svojevrsni portret ove slovenačke industrijal grupe i "Odlaženje" Petre Seliškar, koje govori o životu slovenačkog poete Tomaža Pengova.

Kratki dokumentarni filmovi biće prikazani kroz tri naslova - "Istorija biciklizma" Karpoa A. Godine, tematizovana misao da su bicikli deo istorije slobode, "Nerazdvojni" Marka Naberšnika, priča o grupi prijatelja tokom pandemije, i "Rešetari sa Crvenog krsta" Dragomira Zupanca, koja govori o slovenačkoj manjini u Beogradu.

Tokom festivala će biti održan i Okrugli sto sa temom "Dometi savremene slovenačke kinematografije", u kojem će učestvovati predstavnici manifestacije, filmski centri, autori i producenti slovenačkih filmova.

Osim toga, ovom prilikom će slovenačkoj glumici Mileni Zupančić biti uručena počasna nagrada "Aleksandar Lifka" za doprinos regionalnoj kinematografiji.

Komentari (0)

Kultura