Reflektor

Poslednji film Nebojše Glogovca na festivalu u Sopotu

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2021

-

14:47

Poslednji film Nebojše Glogovca na festivalu u Sopotu
Poslednji film Nebojše Glogovca na festivalu u Sopotu - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić

veličina teksta

Aa Aa

Program 49. Filmskog festivala u Sopotu publici donosi četiri dugometražna igrana filma - "Ekipa", "Mamonga", "Moj jutarnji smeh" i "A.S. (25)", kao i kratka i srednjemetražna ostvarenja.

U programskoj celini "Oni su stigli" biće prikazan izbor pet kratkih studentskih igranih filmova: "Najkraći dan" Alekse Mihajlovića, "Influenser" Branka Andrića, "Ubistvo radi ubistva ili umetnost radi umetnosti" Davida Jovanovića, "Plaču" Nine Ognjanović i "Sve kako treba" Nikole Stojanovića.

Komercijalni domaći film "Ekipa" Marka Sopića imao je zapažen uspeh u bioskopima, i danas je prvi na programu u Sopotu, a svi filmovi su dela debitanata.

U toj sportskoj melodrami o fudbaleru i njegovim ljubavnim problemima, igraju Andrija Milošević, Rade Ćosić, Dragan Jovanović, Srđan Todorović, Sergej Trifunović, Ljubomir Bandović, Ljiljana Stjepanović, Ivana Dudić, Anđela Jovanović.

Za njim sledi drama "Mamonga" Stefana Maleševića, podeljena u tri priče.

Prva dramska celina prati živote dvoje mladih ljudi koji odrastaju u malom gradu u Bosni, a druge dve situacije prikazuju njihove sudbine 10 godina posle jednog traumatičnog iskustva.

Film je rađen u koprodukciji Srbije, BiH, Crne Gore, a glavne uloge tumače Marta Bjelica, Dražen Pavlović, Nabi Tang, Vuk Janošević, Radoje Čupić.

Autorski projekat na granici eksperimentalnog filma "Moj jutarnji smeh" debitanta Marka Ðorđevića je priča o zakasnelom odrastanju 30-godišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost.

Glavni glumci Filip Ðurić i Ivana Vuković trijumfovali su sa osvojenim glavnim nagradama za najbolje glumce na Festivalu u Nišu 2020.

Film je pobedio na Festivalu autorskog filma 2019. i na festivalu u Motovunu 2020, a igraju još Jasna Ðuričić i Nebojša Glogovac, kome je ovo bio poslednji film, neposredno pred večni odlazak.

Za kraj današnjeg programa predviđena je krimi drama "A.S. (25)" po scenariju i režiji Milene Grujić, njen diplomski film, inspirisan istinitim događajima.

Nakon pljačke menjačnice, Sale i Andrej beže u zgradu u kojoj ostaju opkoljeni u stanu inostrane studentkinje.

Uloge tumače - Vladimir Gvojić, Nikola Šurbanović, Dominika Valo, Nenad Pećinar, Sara Pejčić, kao i muzičar Rambo Amadeus.

Na festivalu u Sopotu sutra će biti predstavljen od ranije poznat film "Grudi" Marije Perović, čija je jedna od ključnih tema borba protiv raka dojke.

Glavne role u ovom filmu, koji je realizovan i kao mini serija, imaju - Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Peđa Bjelac.

"Realna priča" je rediteljski debi glumca i producenta Gordana Kičića, koji u ovom projektu potpisuje i scenario sa saradnicima.

Duhovita porodična priča o glumcu Veljku koji traži pravu šansu u karijeri, kasnije je pretvorena i u seriju "Mama i tata se igraju rata", a igraju - Gordan Kičić, Nina Janković, Nebojša Ilić, Branimir Brstina, Vojin Ćetković, Svetozar Cvetković, Nenad Jezdić.

Premijerno prikazan na 49. FEST-u, psihološka drama "Prolećna pesma" debitantkinje Natalije Avramović će biti predstavljena i publici Sopota.

Petra je mlada rediteljka, samohrana majka, koja pokušava da sredi svoj život posle razvoda, gde joj pomaže rad, sprema se da realizuje film o pesnikinji Desanki Maksimović.

Snimanje ovog filma je trajalo samo devet dana, u tri grada i dve države, a glumci su - Mihaela Stamenković, Ivan Ðorđević Džudi, Ðorđe Ðoković, Milan Kolak, Svetozar Cvetković, Danica Maksimović, Ana Mandić.

Na kraju sutrašnjeg dana ljubitelji domaćeg filma će biti u prilici da pogledaju još jedan debitantski film - psihološki triler "Jedini izlaz" Darka Nikolića.

Junakinja ima tešku amneziju nakon zastrašujućeg požara koji se desio u jednom klubu, gde je nestao njen muž, za koga se veruje da je nastradao.

Detalji slagalice se polako sastavljaju, gde protagonistkinja ne zna više kome da veruje u seriji bizarnih situacija.

Glavne role tumače Anđelka Prpić, Ljubomir Bandović, Danica Maksimović, a uz njih su - Milan Čučilović, Nikola Ristanovski, Milena Predić, Janko Popović Volarić, Toni Mihajlovski, Sonja Kolačarić, Jovo Maksić.

Komentari (0)

Kultura