Reflektor

"Plavi cvijet" Zrinka Ogreste i "Frans" Bruna Dimona na programu Festivala evropskog filma Palić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2021

-

23:27

"Plavi cvijet" Zrinka Ogreste i "Frans" Bruna Dimona na programu Festivala evropskog filma Palić
Plavi cvijet - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Filmovi "Plavi cvijet" hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste i "Frans" Bruna Dimona biće prikazani večeras, u okviru takmičarskog programa na drugi dan Palićkog festivala.

Ostvarenje "Plavi cvijet" prati sredovečnu službenicu Mirjanu u zagrebačkoj fabrici konca. Na dan skromne svečanosti na kojoj će primiti priznanje za dvadesetogodišnjicu rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvetljavaju delove njenog života koji je iza nje, onog koji vodi i života koji joj predstoji.

"Frans" Bruna Dimona je film o slavnoj novinarki koja, mešajući svoju izuzetnu karijeru i privatnost, doživljava preokret u životu uzrokovan jezivom saobraćajnom nesrećom.

Promo

Iz filma "Frans"

U selekciji "Paralele i sudari", u bioskopu Abazija će ne repertoaru biti filmovi "Dečak" Vitalija Akimova (17h), "Đavo nema mira" Zefira Morelsa i Albana Mersijea (17:50) i "U ogledalu" Laile Pakalnine iz Letonije (19h).

U filmu "Dečak", dvadesettrogodišnji Vitalij Akimov prikazuje svoju porodicu u Arsenijevu, ruskom provincijskom gradu. Desetogodišnji Stepan, posinak njegovog brata je vodič kroz ovo mračno okruženje, pojačano crno-belom filmskom slikom. "Đavo nema mira" predstavlja doživljaje sa putovanja i susreti sa drugačijim vrednostima i drugim bogovima u savremenoj Litvaniji, zemlji u kojoj su legende i paganska verovanja preživela i uticaj Katoličke crkve, a potom i Sovjetskog saveza. Film "U ogledalu" priča je o krosfit treneru koji postaje otac devojčice Snežane. Majka joj umire, a otac se ženi mladom ženom opsednutom krosfitom i sobom.

Selekcija "Slovenija u fokusu" će večeras predstaviti film "Korporacija" Mateja Nahtigala, u čijem središtu je kontroverzni policijski inspekori Leon Gal, koji rešava slučaj vezan za najveću investiciju u istoriji grada. Ovaj program zakazan je za 17:15 u bioskopu Eurocinema u Subotici.

Promo

Iz filma "Gorbačov. Raj"

U selekciji Novi evropski dokumentarni film, u 19 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje "Gorbačov. Raj" Vitalija Manskija. Dva sata ranije na istoj lokaciji, u selekciji Eco Dox na repertoaru je film "Kovid-19: Svet u opasnosti" (režija: Jarosław Jabrzyk & Łukasz Ruciński). Projekcije osam kratkih filmova iz selekcije Mladi duh Evrope počinju u 21:45 u bioskopu na Paliću.

Takođe, u 14:30 će u bioskopu Abazija na Paliću biti otvorena i izložba "Kamerom kroz vreme – objektivi istorije", kolekcije filmskih kamera koja je obeležila najveće trenutke filmske umetnosti, a u 16:30 u bioskopu Eurocinema u Subotici, zakazano je otvaranje izložbe "Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.", posvećene filmskim plakatima iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije.

Komentari (0)

Kultura