Reflektor

Vlaška i meksička tradicija i čitanje boja, teme novih izložbi Etnografskog muzeja

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2023

-

14:17

Vlaška i meksička tradicija i čitanje boja, teme novih izložbi Etnografskog muzeja
Tanjug/Tara Radovanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Etnografski muzej najavio je danas da će tokom avgusta i septembra prirediti izložbe "Čitanje boja" i "Strah od smrti - Razotkrivanje", a na početku jeseni Internacionalni festival etnološkog filma.

"Primenom inovativnih rešenja, Etnografski muzej otvara prvu izložbu koja se gleda kroz naočare u boji: 'Čitanje boja' autorke Marine Cvetković", saopštio je Etnografski muzej. 

Izložbom, čije se otvaranje očekuje krajem avgusta, muzej pokreće "najvažnija globalna pitanja i skrećemo pažnju na probleme zagađenja životne sredine, ali i na perspektive održivog razvoja i cirkularne ekonomije".

Dan Etnografskog muzeja 20. septembar biće obeležen premijernim predstavljanjem "neuobičajene i intrigantne izložbe" "Strah od smrti: Razotkrivanje" autora Saše Srećkovića.

"Uz predmete iz srpske, vlaške i meksičke tradicije, posetiocima na dramatičan način otkrivamo kako se odnos prema smrti menjao kroz prostor i vreme i kako smo kao društvo dekonstruisali i banalizovali strah od smrti u svakodnevnom govoru", kaže se u saopštgenju.

Iz Etnografskog muzeja je najavljen za 29. septembar Internacionalni festival etnološkog filma, na kojem će do 5. oktobra biti prikazani filmovi  inostrane i domaće produkcije, sa naročitim osvrtom na studentski film. 

"Posebnu selekciju posvećenu romskom filmu publika će moći da vidi 3. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će kao celina biti predstavljeno pet filmskih ostvarenja o romskoj kulturi i životu njenih nosilaca", saopšteno je iz muzeja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura