Istorija

Iskopan dokaz o tome koji narod je živeo u Hrvatskoj pre 2.500 godina: Otkriće menja dosadašnje viđenje istorije

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2024

-

17:54

Iskopan dokaz o tome koji narod je živeo u Hrvatskoj pre 2.500 godina: Otkriće menja dosadašnje viđenje istorije
Arheološka iskopavanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ekipa arheologa je u mestu Zakotorac na poluostrvu Pelješcu pronašla očuvanu grčko-ilirsku kacigu stariju od 2500 godina, prenosi HRT.

Pronalazak kacige je, navodi se, kruna četvorogodišnjeg  istraživanja grobnih gomila, u kojima je pronađena velika količina vrednog materijala koji bi mogao promeniti dosadašnja znanja o grčkoj kolonizaciji Sredozemlja u poslednjih hiljadu godina pre Hrista.

"Ovu kacigu bismo sada preliminarno mogli datirati u 6. vek pre Hrista. Vrlo je zanimljivo da se ovde pojavljuju dva različita tipa na istom mestu, što zapravo govori o kontinuitetu moći dotične zajednice. Ove kacige su uvek bile simbol nekakvog statusa i moći", rekao je profesor Hrvoje Potrebic s Odseka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Iskopavanja na ovom lokalitetu počela su pre četiri godine i čitavo vreme arheolozi su bili sretne ruke. Već prve godine otkrivena je jedna grčko-ilirska kaciga i to je tada bilo veliko iznenađenje. Pronalazak druge prava je senzacija.

"Sve te kosti nakon istraživanja šaljemo na bioarheološka istraživanja i oni tamo vide najmanji mogući broj individua, koliko muškaraca, žena, koliko dece, koliko su bili stari u vreme smrti", pojasnio je dr. sc. Domagoj Perkić iz Dubrovačkog muzeja.

U Zakotorcu je, dodao je, ukupno 27 gomila, a dosadašnji rad otkrio je pravo istorijsko blago. 

"To su razne igle, kopče, fibule, delovi ogrlica od jantarnih ili staklenih perli... Ove godine smo prvi put našli jednu dijademu, bronzanu traku koju je očigledno ženska osoba nosila na glavi", naveo je.

U pomoć ovoj grupi arheologa dolaze i strani, a već naredne sedmice petočlanoj ekipi će se pridružiti kolege iz Italije.

"Trebalo bi da postane evropski projekat, u ovom slučaju možemo da se pohvalimo da Italijani dolaze da gledaju nas, u principu, ne pomažu nam u ovom trenutku, nego im zapravo mi pokušavamo pokazati čime raspolažemo ne bi li nam bili partneri za jedan veliki evropski projekt koji bi trebalo da prijavimo sa ove i one strane Jadrana", kazao je Potrebica.

Zajednički rad stručnjaka iz svih jadranskih zemalja tako bi mogao da donese potpuno nova saznanja o grčkoj kolonizaciji Sredozemlja. Arheološki nalazi na Pelješcu nastavljaju otkrivati skrivenu istoriju, prenosi HRT.

Komentari (0)

Magazin