Istorija

Dve tijare Napoleonove najveće ljubavi Žozefine prodate za skoro 800.000 dolara

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2021

-

10:31

Dve tijare Napoleonove najveće ljubavi Žozefine prodate za skoro 800.000 dolara
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dve tijare za koje se veruje da su pripadale Žozefini Bonaparte, prvoj ženi francuskog cara Napoleona, prodate su na aukciji za 576.000 funti (763.000 dolara).

Aukcija je održana u utorak u aukcijskoj kući "Sotbi" u Londonu, a prodajna cena je premašila prvobitnu najvišu procenjenu cenu od 500.000 funti (662.000 dolara), prenosi CNN.

Jedna tijara je zlatna, sa detaljima od plavog emajla i živopisnim crvenim gravurama od karneola sa klasičnim portretima.

Dijadema je ponuđena kao deo kompleta nakita, uz odgovarajuće minđuše, ukras za kaiš i češalj.

Druga tijara, od zlata i emajla, sadrži portrete starogrčkih božanstava Zevsa, Dionisa, Meduze, Pana i Geje u ahatu i jaspisu.

profimedia

 

Londonski "Muzej Viktorije i Alberta", koji je ranije držao ovaj predmet na pozajmici, zaključio je da je to verovatno bio poklon Napoleonove sestre Karolin Mira.

Carica, poznata i kao Žozefina de Boarne zbog svog prvog braka sa plemićem i armijskim generalom Aleksandrom de Boarneom, predmet je kontinuirane fascinacije poslednjih decenija.

Napoleonova ljubavna pisma upućena njoj poznata su po svojoj strasti, a ona je prikazana kao pametna zavodnica koja se na kraju odrekla braka kada caru nije uspela da podari naslednika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin