Nauka

Da li znate šta je "astročešalj"? Ova tehnologija bi mogla da pomogne u otkriću novih planeta sličnih Zemlji

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2024

-

22:35

Da li znate šta je "astročešalj"? Ova tehnologija bi mogla da pomogne u otkriću novih planeta sličnih Zemlji
Da li znate šta je "astročešalj"? Ova tehnologija bi mogla da pomogne u otkriću novih planeta sličnih Zemlji - Copyright esa.int

veličina teksta

Aa Aa

Nove planete slične Zemlji mogle bi uskoro da budu otkrivene nakon što su naučnici napravili revolucionarni izum, poznat kao "astročešalj" koji analizira plavo-zelenu svetlost koju emituju zvezde.

Astročešljevi mogu da otkriju male varijacije u svetlosti zvezde nastale kruženjem egzoplaneta, odnosno planeta koje se nalaze izvan našeg Sunčevog sistema, potencijalno otkrivajući onu koja je slična Zemlji, piše Sky News.

Do sada su uglavnom bili ograničeni na zeleno-crveni deo svetlosnog spektra, ali novi sistem nudi priliku da se otkrije još više tajni svemira.

Prekretnicu su napravili fizičari sa Univerziteta Heriot-Vat u Edinburgu i Univerziteta Kembridž.

"Ovo je zaista uzbudljiv razvoj koji će nam omogućiti da proučavamo manje planete na dužim orbitama nego ikada ranije sa ciljem da otkrijemo prvu planetu nalik Zemlji koja kruži oko obližnje zvezde nalik Suncu", rekla je Samanta Tompson sa Kembridža.

profimedia

 

Profesor sa Heriot-Vata, Derik Rid rekao je da je svetlost kraće talasne dužine koju novi sistem može da ispita "bogata karakteristikama atomske apsorpcije" interesantna za astronome.

"Naš novi pristup po prvi put obezbeđuje neprekidan niz optičkih markera od ultraljubičastog do plavo-zelenog koji služe kao precizna skala talasnih dužina u ovom delu spektra", dodao je Rid.

Ova tehnologija se razvija za Ekstremno veliki teleskop (ELT) čija izgradnja je u toku u pustinji Atakama u Čileu.

Teleskop će imati primarno ogledalo od 39 metara i biće najveći teleskop za vidljivu i infracrvenu svetlost na svetu.

Britanski tim će, takođe, raditi na "astročešljevima" za teleskope u Južnoj Africi i na Kanarskim ostrvima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin