Nauka

"Najsvetlija" kometa proći će pored Zemlje prvi put posle 71 godine, evo kako da to vidite

Komentari

Autor: Euronews

12/03/2024

-

19:36

"Najsvetlija" kometa proći će pored Zemlje prvi put posle 71 godine, evo kako da to vidite
"Najsvetlija" kometa proći će pored Zemlje prvi put posle 71 godine, evo kako da to vidite - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Uskoro bismo mogli da budemo svedoci jedne od najsjajnijih kometa koje periodično prolaze pored Zemlje, prvi put posle 71 godine.

Stručnjaci kažu da se kometa 12P/Pons-Bruks trenutno približava Zemlji. Za većinu nas, to će biti jedini put u životu kada ćemo moći da je vidimo.

Očekuje se da će kometa do svoje najbliže tačke Suncu doći 21. aprila, a najbliže Zemlji 2. juna, procenjuju astrofizičari, piše Euronews.

profimedia

 

Projekat virtuelnog teleskopa, onlajn usluga koju pruža Astronomska opservatorija Belatriks u Italiji, objavila je slike komete snimljene iz toskanskog grada Mančijana, koji se može pohvaliti nekim od najtamnijih neba na Apeninskom poluostrvu.

"Trenutno, veoma lepa kometa prelazi preko noćnog neba. To je kometa 12P/Pons-Bruks", rekao je Đanluka Masi, direktor projekta virtuelnog teleskopa.

"Ova kometa se naziva periodičnom. To prosto znači da se kreće u orbiti oko Sunca, samo periodično ulazeći u unutrašnjost Sunčevog sistema da poseti tamošnjeg kralja, Sunce. Posle svakog perioda, u ovom slučaju, na svake 71 godine, vraća se u svoj perihel", dodao je Masi.

Kako to možemo videti?

Iako kometa neće biti vidljiva golim okom, kako kažu stručnjaci, uz dovoljno vedro noćno nebo i povoljne vremenske uslove, do kraja meseca se može posmatrati dvogledom ili teleskopom na severnoj hemisferi.

Kako se približava svom perihelu, najbližoj tački svoje orbite oko Sunca, počeće da bledi. Do juna će moći da je vide samo oni na južnoj hemisferi.

Sledeća prilika da vidite 12P/Pons-Brooks biće leta 2095.

profimedia

 

Ova kometa redovno beleži ogromne skokove u osvetljenosti. Taj fenomen, koji se naziva i bljesak, posebno je uzbudljiv onima koji posmatraju nebo, kaže Masi.

Sa orbitalnim periodom od oko 71 godine, to je jedna od najsjajnijih poznatih periodičnih kometa.

Masi kaže da je Hejl-Bop kometa, jedna od najsjajnijih kometa u istoriji koja je proletela pored Zemlje, bila najneverovatnija koju je projekat virtuelnog teleskopa uhvatio.

Ona je prošla svoj perihel u aprilu 1997. godine, dominiravši večernjim nebom i bila je vidljiva golim okom rekordnih 18 meseci.

"Ta kometa iz 1997. je za mene bila kraljica kometa. Dok su druge mnogo sjajnije komete bile vidljive u skorije vreme, kometa Hejl-Bop je i dalje bila pobednik jer je mesecima bila vidljiva golim okom", dodao je Masi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin