Nauka

Rekonstruisana lica tri mumije na osnovu njihove DNK

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2021

-

19:15

Rekonstruisana lica tri mumije na osnovu njihove DNK
Rekonstruisana lica tri mumije na osnovu njihove DNK - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedna američka kompanija za DNK tehnologiju uspela je da rekonstruiše lica tri egipatske mumije na osnovu uzoraka njihove DNK.

U izveštaju kompanije  "Parabon Nano Labs" sa sedištem u Severnoj Virdžiniji se navodi da su lica rekontruisana na osnovu ekstrakcije DNK iz mumija i da je reč o muškarcima starosti do 25 godina koji su imali svetlosmeđu kožu, kao i tamne oči, i kosu.

U ovom projektu korišćeni su i rezultati istraživanja Instituta Maks Plank za nauku o ljudskoj istoriji Univerziteta u Tubingenu u Nemačkoj, čiji su naučnici uspeli da izvuku genetski materijal iz 151 egipatske mumije iz razdoblja od 2.400 do 1.600 godina p.n.e, preneo je izraelski dnevnik Jerusalim post.

Studija objavljena u časopisu "Nature" smatrana je značajnim otkrićem i uspehom jer se pod uticajem tople i vlažne klime na Bliskom Istoku ostaci DNK lako oštete.

Tri mumije sa kojih je kompanija preuzela DNK otkrivene su na drevnoj lokaciji Abusir el-Melek pored Nila u srednjem Egiptu.

Među alatima koje koriste je i tehnologija koja omogućava rekonstrukciju fizičkog izgleda osobe na osnovu njenog genetskog materijala, što je tehnika koja se naziva fenotipizacija DNK.

Komentari (0)

Magazin