Nauka

Svemirski teleskop snimio dosad neviđene slike Jupitera: Izmaglice, oluja i svetlo

Komentari

Autor: AP

22/08/2022

-

22:43

Svemirski teleskop snimio dosad neviđene slike Jupitera: Izmaglice, oluja i svetlo
Tanjug/AP/NASA - Copyright Tanjug/AP/NASA

veličina teksta

Aa Aa

Najnoviji i najveći svemirski teleskop na svetu snimio je fotografije Jupitera kakve dosad nisu viđene. Naučnici su u ponedeljak objavili snimke najveće planete Sunčevog sistema.

Svemirski teleskop Džejms Veb snimio je fotografije u julu, zabeleživši neviđene poglede na Jupiterovo severno i južno svetlo i kovitlajuću polarnu izmaglicu. Jupiterova velika crvena pega, oluja dovoljno velika da proguta Zemlju, jasno se ističe pored bezbroj manjih oluja.

Jedna slika širokog ugla je posebno dramatična, a pokazuje blede prstenove oko planete, kao i dva mala meseca na svetlucavoj pozadini galaksija, prenosi AP.

„Nikada nismo videli ovakav Jupiter. Sve je to prilično neverovatno“, rekla je astronom Imke de Pater sa Kalifornijskog univerziteta u Berkliju, koja je radila na posmatranju.

Infracrvene slike su veštački obojene u plavu, belu, zelenu, žutu i ​​narandžastu, navodi američko-francuski istraživački tim, kako bi se karakteristike istakle.

Naslednik svemirskog teleskopa Habl Evropske svemirske agencije i NASA vredan 10 milijardi dolara  od leta posmatra kosmos. Naučnici se nadaju da će videti nastanak univerzuma putujući sve do vremena kada su se prve zvezde i galaksije formirale pre 13,7 milijardi godina. Opservatorija je pozicionirana 1,6 miliona kilometara od Zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Mina

20.10.2022 20:42

Ako je od Jupitera do Zemlje 588 miliona km i ova slika koju je napravio teleskop Džejms Veb nije nista sto bi nas bacilo u nesvest! Kako u tom slucaju ovaj teleskop moze da slika neka zvezdana jata, galaksije.... udaljene hiljadama i milionima svetslosnih godina? Mislim da bi taj teleskop trebao da salje slike kao sto su satelitske slike Zemlje!

Magazin